Hirdetés
Az idősek továbbra is otthonról, online követhetik a liturgiákat

Újra tartanak miséket, de nem mindenhol

Fotó: Győr+/archív
Földvári Gabriella
2020.05.06. 14:46

A történelmi egyházak a járványügyi korlátozások részleges feloldásával kapcsolatban újabb intézkedéseket hoztak május 4-től.

Hirdetés

A Győri Egyházmegye templomai nyitva vannak, tartanak liturgiákat és szentmiséket is. A megyéspüspök azt kéri, hogy a 65 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők saját egészségük megőrzése érdekében továbbra se látogassák személyesen a liturgikus eseményeket.

A győri székesegyházban hétköznap 6.45-kor és 18 órakor, vasárnap 8.30-tól, 10, 12 és 18 órai kezdettel várják misére a hívőket. Azt kérik, a jelenlévők igyekezzenek betartani a másfél-kétméteres egymás közötti távolságot, kivétel ez alól az egy háztartásban élők. Házasságkötés és temetési szentmise újra végezhető a szabályok figyelembevételével.

Hirdetés

Nagyobb létszámú plébániai rendezvények megtartása azonban tilos. A templomokban továbbra is mellőzik a szenteltvíz használatát, valamint továbbra is kézbe történik az áldoztatás – tájékoztatott Kálmán Imre püspöki irodaigazgató.

A személyes gyónások meghallgatása a sekrestyében vagy esetleg használaton kívüli kápolnában lehetséges, a szükséges távolság megtartásával.

A Győri Református Gyülekezetet a Zsinat Elnökségi Tanácsa arra kéri, hogy mindaddig, amíg a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem igazolják, továbbra se tartsanak templomokban és gyülekezeti házakban gyülekezeti közösség részvételével istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat. Az online Istentiszteletek ITT érhetők el.

Az evangélikus egyház is arra kéri híveit, hogy változatlanul tekintsék érvényesnek a március 14-i intézkedéseket és az evangélikus gyülekezetekben ne tartsanak templomi istentiszteleteket és egyéb, hétközi alkalmakat a gyülekezeti tagok fizikai jelenlétével. Azt kérik továbbá, hogy a konfirmációi alkalmakat későbbi időre halasszák, illetve a nyárra tervezett ifjúsági és gyermektáborok mondják le.

A győri bencések szintén kérik a 65 év felettieket és a bármely okból fokozottan veszélyeztetett híveket, hogy saját egészségük védelme érdekében ne menjenek a szentmisére, otthonukban imádkozva a televízión vagy az interneten közvetített liturgiákhoz kapcsolódjanak.

A Loyolai Szent Ignác Bencés templomban a hétvégétől a megszokott miserend szerint zajlanak a liturgiák, hétköznap 6.45-kor, szombaton 19 órakor vasárnap 8, 9.30 és 19 órakor tartanak miséket – tudtuk meg Sárai Szabó Kelemen templomigazgatótól.

A jelenlévők ügyeljenek a 1,5-2 méteres egymás közötti távolság megtartására, kivételt képeznek ez alól az egy háztartásban élők.

Továbbra is kötelező a kézbe történő áldozás és a szenteltvíz használatának mellőzése. A szentgyónás végzésére nem a gyóntatószékben, hanem a kórusfeljáróból elérhető újonnan kialakított helyen van lehetőség (kitáblázzák!). Házasságkötés, keresztelés, temetési szentmise az állami és egyházi előírások betartása mellett újra végezhető.

A pannonhalmi Szent Márton-bazilika liturgiáiba pedig továbbra is csak az online közvetítéseken keresztül lehet bekapcsolódni.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV |
likeold
a fb oldalunkat