Hirdetés

Újra lesz klasszikus piactér Győrben

Földvári Gabriella
2020.11.19. 20:49

A győriek kérésére márciustól visszaköltözik a belvárosi piac a Dunakapu térre. Az itt élők számára a klasszikus piacteret, a szombati találkozási pontot mindig is a Dunakapu tér jelentette. Dr. Dézsi Csaba András polgármester ígéretéhez híven a tér hamarosan újra ezt a szerepet tölti be a város életében.

Hirdetés

A Dunakapu teret 1938-ban alakították ki piac céljára, az egykori Duna-bástya romjainak és a Bástya utca északi házsorának elbontása után, 130 ezer pengős költséggel. Igaz, korábban a bástyadombon is árultak zöldséget, gyümölcsöt. A régió legnagyobb piacán szerdán és szombaton több ezren fordultak meg, és többek között a Szigetköz országszerte híres zöldségeit árulták. A Duna-parti piac élt 72 évet. A győri önkormányzat négymilliárd forintból alakította át rendezvénytérré a Dunakapu teret, alatta mélygarázzsal, az átadására 2015 júniusában került sor. A belvárosi piacot pedig a Tarcsay utcába, a híd alá költöztették.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester lapunknak elmondta: választási ígéretei között szerepelt a belvárosi piac visszaállítása, hiszen ez a győriek egyöntetű kérése volt. Az igazsághoz tartozik, hogy a piac a megszüntetése előtti időkben már „gagyi” volt, a szedett-vedett sátraiban igénytelen ruhaneműt kínálva. „Külföldön járva mindig kimegyünk a helyi piacra, amely Portugáliától Franciaországon át Hollandiáig mindenhol a belvárosban van. Ezek a piacok színesítik a város életét, nemcsak kereskedelmi, hanem kulturális és turisztikai látványosság is, úgyhogy a piacnak Győrben, a Dunakapu téren a helye!” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

Hirdetés

A polgármester beszélt arról is, hogy nyitott városházát működtet, meghallgatja a győriek véleményét, és ilyen volt a piac visszaállítása is. Sajnálja, hogy a megvalósítása ilyen sokáig húzódik, de a Győr-Szol Zrt. átalakításával ez az ügy is hamarosan megoldódik. Már folynak a tárgyalások a piaciroda, a gombavizsgáló és a vágott baromfi árusításához szükséges helyiségek megvásárlásáról.

A téren háromféle árusítási lehetőség lesz – erről Rotter Zsolt, a Győr-Szol Zrt. vagyonkezelési üzletágvezetője beszélt. Az őstermelők a hagyományos, fabakra rakott faasztalkákon kínálhatják portékáikat, amelyek egyenterítővel és napernyővel lesznek ellátva. Egyforma sátrakban árulhatnak majd a ruhaneműt és iparcikket kínáló kereskedők, valamint öt, állandó jelleggel nyitva tartó büfé-faházat is felállítanak a mélygarázs kijáratánál felőli területen.

A szakember azt mondja, sajnos az őstermelők fogynak, így biztos, hogy akkora kereslet nem lesz a standok iránt, mint a piac fénykorában. Az előzetes felmérések szerint mintegy harminc őstermelőre és tíz iparcikk-kereskedőre számítanak. A vásárlók a mélygarázsban tudnak majd parkolni, az árusok pedig a tér északi oldalán található, úgynevezett haváriautat használhatják szerdán és szombaton áruszállításra.

A tervek szerint visszaköltözik a térre a győri régiségvásár is az Antikexpo szervezésében, valamint jövőre is megtartják a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piacot. Az új piac elindulásával megszűnik a Tarcsay úton az árusítás.

Kapcsolódó témák: #piac |
likeold
a fb oldalunkat