Újra hódít a kiskert

Megyei program a kertészkedésért

J. Kovács Andrea Marcali Gábor
2022.11.15. 17:14

Sokszor halljuk a szemléletváltozás szükségességét azért, hogy fenntarthatóbb, egészségesebb világban élhessünk. Ehhez ad segítséget az a most induló megyei „Kiskert program”, mely több szervezet részvételével és közreműködésével valósulhat meg. A városháza dísztermébe érdeklődéssel és kérdésekkel felkészülten érkeztek a kertészkedésben jártas vagy azt éppen elkezdeni szándékozó résztvevők.

Az ötletadó házigazda Nagykutasi Viktor kertész-szakíró, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke, a Győr+ Médiának azt mondta: A megváltozott klíma állandó alkalmazkodást és újratanulást követel a szakemberektől is, csak így lehetnek naprakészek. A legfrissebb ismereteket előadások, szakmai tanácsadások, oktatófilmek és tanulmányutak formájában szeretnék megosztani a kiskertek művelőivel.

Megnyitójában dr. Szálasy László, a környezetvédelmi bizottság elnöke szólt arról, hogy az ember ősidők óta épít kerteket, hiszen a kert egy olyan kapcsolat a természettel, ahol megtapasztalhatja annak állandó körforgását az évszakok változásaival, az élővilág sokszínűségével. Fontos városunk kertkultúrájának fejlesztése, az ízléses, szép kiskertek számának gyarapítása. A kerteket töltsük meg  élettel, az azt művelő ember munkáját becsüljük meg, a lakosságot ösztönözzük arra, hogy maguk termeljék meg a család szükségletét. A kertészkedés egyben közösségformáló és értékteremtő munka, mely továbbörökíti a helyi hagyományokat, tapasztalatokat. A háztáji kert környezettudatos a sokféle faj egyidejű termesztése, valamint a kevés vegyszer használata miatt. Tehát mindannyiunk számára értékes, hasznos erőforrás, mellyel élni kell a család és a nemzet javára.

Az előadások sokféle témát öleltek fel, így hallhattunk a kártevők csapdázásáról, a növénybetegségek elleni biológiai védekezés lehetőségeiről, arról, hogy milyen hatással van az aszály a kártevőkre, valamint arról, hogy miért fontosak a zöld városok, s bennük a virágos kertek.

A rendezvény szünetében őstermelők finomságait lehetett megtekinteni és kóstolni.

A program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége, az Egészséges Városok projekt, a Zöld Győr, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete együttműködésének köszönhetően jött létre.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka