
Hatalmas kondérban rotyogó halpatkókkal, muzsikaszóval és összefogásra buzdító, közös főzéssel teremtettek hagyományt Gyirmóton sok évvel ezelőtt. A Halászléfőző Fesztivált idén is megtartják, a szokásos módon május 1-jére kínálnak tartalmas, szó szerint jóízű programot.
A gyirmóti horgásztó nyugodt, mesés környezetében, karnyújtásnyira a Holt-Rábától egészen másképp ünneplik a majálist: családokat, baráti és munkahelyi közösségeket hívnak egy jó hangulatú, közös főzésre. A városrészben 2025-ben már a 13. Gyirmóti Halászléfőző Fesztivál következik a sorban, ami az évek alatt egy sokrétű családi rendezvénnyé nőtte ki magát. Amíg a kukták a bográcsok körül sürögnek-forognak, a család többi tagja is talál elfoglaltságot: koncertekkel és gyerekprogramokkal színesítik a napot, erről beszélt Szabó Jenő, a körzet önkormányzati képviselője, akitől megtudtuk, hogy 24-30 csapat szokott évről évre fakanalat ragadni.

„Szeretnék mindenkit invitálni – baráti társaságokat, kollektívákat, munkatársakat, a környezet kitűnő és ehhez a hangulatot is próbájuk biztosítani. Reggel harmonikaszóval, magyar nótával, később néptánc-bemutatóval, retro-zenével és a somlói borlovagok avatásával készülünk, a programot pedig a HOPPÁRÉ zenekar zárja.” A szervezők gondoltak a gyerekekre is: „körhinta, két ugrálóvár és –amennyiben a vírushelyzet engedi – pónilovaglás, lovaskocsikáztatás lesz.” A falatozással nem kell addig várni, míg a kondérok lekerülnek a tűzről: a csapatok maguk sütik a friss reggelit, de a lángost és a majális klasszikus eledelét, a virslit is megtalálják a tópartra látogatók.

Az elkészült ételeket zsűrizni fogják: dr. Fekete Dávid, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója és Klauz Mátyás, a Sarokház Étterem tulajdonosa vállalták a kóstolást, ami nemes, ám cseppet sem egyszerű feladat.
A kulináris kalandozáson felül kiváló találkozási pont a Gyirmóti Halászléfőző Fesztivál, amelyre május 1-jén reggel 8 órától várják a kikapcsolódni vágyókat.
A csapatok jelentkezését április 28-ig várják az [email protected] címen.