Győr+Konyha

Újhagymás-sajtos töltött csirke

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.07.04. 10:37

Jóval egyszerűbb és könnyedebb variáció, mint a májas töltelék, és legalább olyan finom is. Friss házi csirkéből készíteni pedig maga a mennyország.

Egy hatalmas baguette adta az ötletet, ami fehér búzalisztből volt és megszáradt. Finom vajas volt a tésztája, ezért gondoltam, hogy valamibe bele kéne csempészni. Egy fél házi csirke maradt árván, amit háztól rendelünk és imádunk. Jó vastag bőre van, kicsit zsíros, duci combjai és nagy mellhúsa. Ezt vagy rántott csirkének érdemes, vagy tölteni, azaz klasszikus magyar ételeket készíteni belőle. Így is tettem, a töltelékbe minden kerti zöldet, finomságot beletettem és még friss gombát is. Az egészet a tojás és a sajt fogja össze, amiből szintén mehet bele minden kis darab, ami a hűtőben megmaradt. Friss paradicsom salátával, petrezselymes, hagymás rizzsel az egyik legjobb fogás a hétvégére.

Bevásárlólista (2-3 személyre):

fél csirke

1 nagy baguette

50 g vaj

2 gerezd fokhagyma

3 szál újhagyma

200 g friss gomba

kis csokor petrezselyem

egy marék zöldborsó

1 kk őrölt bors

1 ek só

150 g reszelt sajt

1 db tojás

Elkészítés:

A csirkét előző este vagy előtte egy órával alaposan bedörzsölöm a fent leírt 1 ek sóval. A tölteléket úgy állítom össze, hogy hidegen tudjam beletölteni, vagy legalább langyosan, a csirke bőre alá. A baguettet vagy bármilyen zsemle-félét beáztatom meleg vízbe 10 percre, aztán kicsavarom belőle két kézzel a vizet. Ehhez adom az összes többi finomságot apróra vágva, amit a töltelékbe szánok. Még intenzívebb, ha a hagymát, gombát, fokhagymát előtte olajon pirítom, de most ezt kihagytam. Miután összeállt a töltelék, a csirkét előkészítem a töltéshez.

Három bevágást ejtek a bőrén. Egyet a szárny alatt, hogy a mell fölé tudjak tölteni, egyet a comb felső részéhez, a harmadikra nincs mindig szükség, mert az a szárny alá és köré megy. Betöltök, amennyit elbír, általában kézzel, így nem folyik ki vagy szakad a csirke bőre, a többit pedig az olajozott tepsibe rakom, a csirke köré. A csirkét alaposan bekenegetem a szobahőmérsékletű vajjal, vagy esetleg olvasztott formájában. Most már vigyázni kell nagyon, nehogy kiszakadjon. Friss borssal őrölöm le a csirkét, esetleg 1-2 rozmaringágat és pár citrom-, narancsgerezdet is szoktam rátenni. Lefedem alufóliával és előmelegített sütőben, 180 fokon 1,5 órán át sütöm. Az utolsó fél órában azonban alufólia nélkül, hogy szép színt kapjon.

Tipp: Az utolsó 30 percben érdemes a tepsiben lévő zsírral 2x meglocsolni a csirke bőrét.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ Konyha |