Hirdetés
Gasztroenterológusok a Petz-kórházban

Újdonságok a gyógyításban

Fotó: Marcali Gábor
Koloszár Tamás
2019.12.09. 05:56

Győrben tartotta ülését a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága Gasztroenterológiai Munkabizottsága. A tudományos ülés részleteiről dr. Rácz István professzort, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház gasztroenterológiai osztályának osztályvezető főorvosát, európai szaktekintélyt kérdeztük.

Hirdetés

Elöljáróban dr. Rácz István elmondta, a munkabizottság 1997-ben alakult, annak idején Gardó Sándor professzor kereste meg, így jött létre az ő szobájában a hat megye szakorvosait tömörítő testület, amely évente kétszer tudományos ülésen veszi számba az elért eredményeket. A győri konferencián több mint ötvenen vettek részt.

Professzor úr, melyek voltak a legérdekesebb megállapítások?

Hirdetés

A tudományos ülésen a hepatitis C vírus gyógyításával kapcsolatban hangzott el dr. Gervain Judit előadása. A téma aktualitását az adja, hogy Magyarország 2030-ra HCV-mentes ország akar lenni. Ma már gyógyszeresen három hónap alatt teljes gyógyulást lehet elérni. Korábban egy 12 hónapos injekciós kúra kellett ehhez. Öt éve még a gyógyszer darabja ezer dollárba került. Ma jóval olcsóbb, s a magyar egészségügy mindenki számára biztosítja a hozzáférést. A fő feladat pedig az, hogy felderítsük a vírus hordózóit. Az előfordulás a drogosok körében hatványozottabb.

Fotó: Marcali Gábor

Téma volt a kapszulás endoszkópia is, amiben ön élenjáró volt Magyarországon, elsők között használták a győri kórházban.

Meghívtam egykori munkatársamat, dr. Németh Arturt, aki Győrből került ki Malmőbe, s aki nemrég tudományos fokozatot szerzett, s visszatért a bölcsőbe. Annak idején, több mint tíz éve az ő asszisztálásával végeztem az első vékonybél kapszulás endoszkópiát, ami a rejtett vékonybélvérzések feltérképezésére szolgál, s azóta is használjuk ezt a módszert. Rászorulóknak ezt is fizeti az állam, darabja 250 ezer forintba kerül, s évente nyolcvan esetben alkalmazzuk az osztályon.

Győri előadója is volt a tudományos ülésnek, dr. Oláh Attila professzor személyében.

Professzor úr is alapító tag, s arról beszélt, hogy a hasnyálmirigy- és májsebészet centralizációra szorul. Ez egy nagyon bonyolult műtéti eljárás, amiben ő élen jár. Felvázolta, hogy milyen előnyei lennének a központosításnak, amelyben Győr már az egyik országos központ.

A hölgyek sem maradtak ki az előadásból. Dr. Gasztonyi Beáta inkább szociológiai megközelítést választott.

Az orvosnők helyzetét elemezte. Nem vagyunk jobb helyzetben, mint más területek. Miközben sok a nő az orvosok között, a vezetői beosztásig mindössze 10 százalékuk jut el, s fizetéseik is jóval alacsonyabbak, mint a férfi kollégáké. Vagyis van teendőnk ezen a területen is szép számmal.

Kapcsolódó témák: #egészség | #PAMOK |
likeold
a fb oldalunkat