Újabb elismerő pozíciót kapott a győri főorvos

Győr+ Fotó: Májer Csaba József
2023.03.21. 10:49

Dr. Nagy Sándort, a győri Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának dékánját, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosát nevezték ki március 1-jétől az egészségügyért felelős miniszter véleményező, javaslattevő, tanácsadó testületeként működő Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata elnökének.

Nagy megtiszteltetés, egyben óriási felelősség, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata elnökének választottak, amely a szülészet és nőgyógyászat szakmapolitikai fejlődését támogatja javaslataival. Kinevezésem egyben a győri kórháznak és a Széchenyi István Egyetemnek is jelentős elismerés a betegellátás, illetve a képzés terén” – fogalmazott az egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának dékánja, a kórház osztályvezető főorvosa. Dr. Nagy Sándor hozzátette, az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus-járvány még inkább rávilágított az egészségügyi terület kulcsszerepére, az utánpótlásképzés jelentőségére.

A főorvos éppen kinevezése előtt, dékánként tett rendeletmódosító javaslatot a szakpolitika elé, amely egy, a szonográfusokat érintő problémát orvosolna. „Akik szakirányú továbbképzésben szerezték szonográfusi képesítésüket, nem rendelkeznek szakmakóddal, így – bár ezt a hivatást művelik önállóan – fizetésüket és pótlékaikat az alapdiplomájuk szerint kapják. Ezt a helyzetet rendezné a javaslat elfogadása, amely az ágazatban maradáshoz, illetve az utánpótlás biztosításához is jelentősen hozzájárulna. A mesterképzésünkben diplomát szerző hallgatókat ez a kérdés nem érinti, hiszen az ő működési nyilvántartásba vételük megoldott” – magyarázta előterjesztése hátterét.

A több mint negyedszázados múltra visszatekintő győri egészségtudományi képzés folyamatos fejlődésen ment keresztül, hiszen kezdetben csak diplomás ápolókat képeztek, ma pedig már négy alapszak működik a karon, szeptembertől pedig országosan egyedülálló Szülészeti és nőgyógyászati szonográfia mesterképzés indul a Széchenyi-egyetemen.

A szakember kiemelte, Győr a szakmai utánpótlás-nevelés fontos bázisa, az egészségtudományi képzés pedig olyan értékes tudást ad, amelyre minden időben nagy szükség van, tehát biztos elhelyezkedést kínál. „A Széchenyi István Egyetem nagy előnye a többi képzőhellyel szemben multidiszciplináris, tizenegy tudományterületet felölelő kínálata, amelynek köszönhetően könnyebben tudunk válaszokat adni a legújabb kihívásokra. Mindez az innováció, a kutatás-fejlesztés, az egészségipari kapcsolatok terén nemcsak a hallgatók, az oktatók és a kutatók számára hordoz nagy lehetőségeket, hanem a vállalati szegmensnek is” – hangsúlyozta.

Mint mondta, ez a multidiszciplinaritás az alapja a győri, Zrínyi utcai, egykori kórházi épületegyüttes helyén az egyetem által a következő időszakban megvalósítandó Egészségtechnológiai Campus létrejöttének is. E központ egyik meghatározó szegmense az oktatást és a kutatást képviselő Egészség- és Sporttudományi Kar. „Az oktatási terület fejlesztése a nemzetközi nyitás jegyében történik. Több angol nyelvű képzést, sőt külföldi egyetemekkel közös programok indítását is tervezzük, az egészségügyi mérnökképzés megvalósításával pedig intézményünk technológiai hagyományaira és tudásbázisára is támaszkodnánk. A kari struktúra fejlesztése jelenleg is zajlik: folyamatban van a Klinikai Készségek Tanszék létrehozása és tartalommal való megtöltése, amely az elméleti és gyakorlati képzés mellett klinikai készségfejlesztést is kínál – szakterülettől függően – műtői környezetben, betegágy mellett vagy éppen egy laborban” – húzta alá a dékán. Hozzáfűzte: a Széchenyi István Egyetem a modern szemléletű egészségügyi képzés terén is kitűnő kapcsolatokkal rendelkezik, a partnerek közül kiemelve a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházat és a Semmelweis Egyetemet. „A Pető Intézettel is kitűnő az együttműködés, aminek a megfelelő számú szakember biztosításában lehet fontos szerepe. Ez kulcskérdés a szülésznők esetében éppúgy, mint az ápolóképzésben” – sorolta.

Az Egészségtechnológiai Campus másik bázisa az Egészségügyi Innovációs Kompetenciaközpont lesz, amely az egészségügy technológiai oldalát, a kutatás-fejlesztést erősíti, akár új szabadalmakat, illetve az egészségipari partnerekkel való együttműködések kiteljesedését is eredményezheti. A harmadik, fontos elemét a minőségi egészségügyi szolgáltatások jelentik, amelyek magas színvonalú ellátást biztosítanak majd. A dékán szerint ez hosszabb távon akár a hazai medikusképzésben is új lehetőségeket nyithat.

Forrás: Széchenyi István Egyetem