Újabb Egészség-Piac volt Újvárosban

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.09.15. 11:45

Ismét Egészség-Piacot rendeztek Újvárosban. A helyszín azonban ezúttal az Újvárosi Családsegítő Központ volt, hiszen kifejezetten a hátrányos helyzetű embereket célozták meg a rendezők.

A csütörtöki eseményt a győri önkormányzat WHO Irodája és a Család- és Gyermekjóléti Központ szervezte. A program ingyenes szűrővizsgálatokat biztosított a résztvevőknek, a jelenlévő szakemberek pedig tanácsokkal látták el a rendezvényre érkezőket.

Mindig is nagyon fontos volt a győri lakosság egészségmegőrzése az önkormányzat számára. Ezért már évek óta prevenciós szűrőprogramokat szervez. Két év kihagyás után idén 7 városrészben rendeztünk Egészség-Piacot, köztük Újvárosban is. Viszont az eredmények elemzése során feltűnt az, hogy sajnos pont azt a legkevésbé egészségtudatos réteget nem sikerült elérni, akiket feltétlen szerettünk volna, ezért megkerestük a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársait, hogy rendezzünk közösen egy ilyen programot” – mondta Guly-Kovács Leventéné WHO koordinátor. 

Mi ennek a kérésnek nagyon szívesen eleget tettünk. Utoljára 2013-ban volt ilyen közös kezdeményezésünk, akkor is nagyon megdöbbentő adatok születtek. Az ügyfeleinkre jellemző, hogy nem nagyon figyelnek oda az egészségükre, illetve csak akkor fordulnak már orvoshoz, amikor baj van. Ezek a vizsgálatok pedig olyan prevenciós szűrések, melyek sokat segíthetnek a megelőzésben, ráadásul jobban tudjuk motiválni őket, hogy probléma esetén keressenek fel szakorvost” – tette hozzá Rákosi-Tóth Rita, a győri Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója. 

A városrészben több mint tíz éve indították el az újvárosi rehabilitáció folyamatát, ebbe pedig beleillenek az ilyen és ehhez hasonló programok is, hiszen az itt lakók egészségének megőrzése fontos pillére ennek a projektnek.

Két fontos célt tűztünk ki: az egyik az volt, hogy a közterületeket, az épületeket meg tudjuk újítani. Azt gondolom ezen a fronton nagyon jól állunk, az önkormányzati projektek elkezdték generálni a magán fejlesztéseket. A másik fontos célunk pedig az volt, hogy az itt élők számára szemléletformáló, egészségmegőrző, kulturális programokat kínáljunk. A mai rendezvény segítségével újabb előrelépést tudunk elérni” – hangsúlyozta az Egészség-Piacra kilátogató képviselő, Dr. Fekete Dávid. 

A csütörtöki rendezvényen sokan vettek részt. A különböző szűrések során kapott eredményeket pedig szakemberek elemezték, akik probléma esetén tanáccsal látták el a résztvevőket. Ha kellett további orvosi vizsgálatokat javasoltak nekik.

Kapcsolódó témák: #egészségnap | #Győr | #újváros |