Tömegközlekedés

Újabb 100 hazai gyártású busz áll forgalomba

Zombai-Kovács Ákos Fotó: O. Jakócs Péter
2022.10.26. 14:55

Újabb 100, hazai gyártású autóbusz áll forgalomba országszerte, ezt jelentette be Győrben a közlekedésért felelős államtitkár. Vitézy Dávid a Volánbusz telephelyén arról beszélt, hogy a 100, Kravtex által gyártott Credo Inovell 12 típusú autóbusz 15 megyében, összesen 36 telephelyen teljesít szolgálatot.

Hirdetés

30 darab vadonatúj autóbusz sorakozott fel a Volánbusz győri telephelyén. A közlekedésért felelős államtitkár itt jelentette be, hogy 100 újabb, hazai gyártású jármű áll forgalomba a napokban. „Ez a 100 új Credo Inovell 12 típusú, hazai gyártású autóbusz 15 megyében és összesen 36 telephelyen teljesít szolgálatot a jövőben, a buszok modernek, 73 fő befogadására alkalmasak és minimális a káros anyag kibocsátásuk – mondta Vitézy Dávid, közlekedésért felelős államtitkár.

Vitézy Dávid

Történelmi pillanatnak nevezte a szerdait Győr országgyűlési képviselője. Kara Ákos kiemelte: Győr és a megye az innováció egyik fellegvára. ”Gratulálok a gyártó cégnek, hiszen kiváló munkát végeztek, végeznek, egyre több buszuk viszi a cég jó hírét idehaza, ebből is jól látszik, hogy a megye és Győr városa az innováció egyik fellegvára és a jövőben is az kíván maradni” – fogalmazott Kara Ákos országgyűlési képviselő.

Kara Ákos

A város nevében Radnóti Ákos üdvözölte az új buszokat, melyek közül 4 marad itt Győrben és szolgálja a környék helyközi közlekedését. ”Ezek a buszok a helyközi közlekedést szolgálják, Győr számára pedig a helyközi közlekedés is nagyon fontos, hiszen rengetegen érkeznek így munkába, iskolába vagy csak kirándulni a városba és nem mindegy, hogy ők mennyire kényelmes, biztonságos és környezetkímélő járművekkel érkeznek a városba vagy indulnak innen haza” – emelte ki Radnóti Ákos alpolgármester.

Radnóti Ákos

A gyártó Kravtex-Kühne tulajdonosa arról beszélt a rendezvényen, hogy a 2018-ban elindított buszmegújítási program kertében társaságuk gyártotta a hazai új autóbusz állomány gerincét.

”Abból a 2100 körüli új buszból, ami az elmúlt években munkába állt idehaza, nagyjából 1500-at mi gyártottunk, ezek mind valamilyen Credo típusú járművek, amik az újbusz állomány gerincét adják Magyarországon” – hangsúlyozta Krankovics István, a Kravtex-Kühne Csoport tulajdonosa. A Volánbusz első embere arról beszélt köszöntőjében, hogy országszerte egyre több új, modern, környezetkímélő jármű szolgálja az utazóközönség kényelmét.

Krankovics István és Radnóti Ákos

Folyamatosan azért dolgozunk, hogy egyre vonzóbbá tegyük a közösségi közlekedést, előbb a sok kisebb volán társaságból létrehoztunk egyet, aztán elindultunk a buszmegújítási programunkkal, mindezt azért, hogy az utazóközönség minél jobb körülmények között utazhasson helyi és helyközi járatokon egyaránt” – mondta Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kruchina Vince

A buszbemutatón elhangzott, 2023 év elején 13 új, Komáromban gyártott elektromos autóbusz érkezik Győrbe, azok a helyi közlekedést szolgálják majd.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés