Új nemzeti laboratóriumot hoztak létre

Győr+
2022.11.22. 17:17

Az Állatorvostudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem konzorciuma a „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” megnevezésű konstrukció keretében sikeres pályázatot nyert el kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek, tudás- és technológiatranszfer támogatásának elősegítése érdekében.

Hirdetés

A projekt 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, európai uniós forrásból valósul meg.

A Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerláncbiztonság Nemzeti Laboratóriuma létrehozásának kiemelt népegészségügyi és nemzetgazdasági jelentősége van. Hazánk nagy haszonállatlétszáma a fertőző betegségek gyors és hatékony felismerését, megelőzését és gyógykezelését prioritássá teszi. Az ágazat növekvő nemzetgazdasági jelentősége és a kiváló minőségű állati termék iránti igény növekedése mellett a Nemzeti Laboratórium célként tűzte ki az „Egy egészség” elv jegyében a fogyasztók egészségvédelmét is. Fentiek eléréséhez a Nemzeti Laboratórium kutatás-fejlesztési-innovációs, valamint gyakorlatorientált felsőfokú képzési kapacitást biztosít.

A projekt fejlesztések eredményeként megvalósul több egyedülálló és innovatív, illetve hazai viszonylatban hiánypótló megoldást jelentő termék és szolgáltatás piacosítása.

Az Állatorvostudományi Egyetem mint konzorciumvezető és konzorciumi partnerei, az ELKH Állatorvostudományi Kutatóintézet és a Széchenyi István Egyetem a Széchenyi Terv Plusz program keretében az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének támogatásával közösen valósítja meg a projektet.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #laboratórium | #Széchenyi István Egyetem |