Hirdetés
A Győr+ kérdez, a polgármester válaszol

Új lakópark, macskaprém, oltás – a polgármester válaszol

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.12.04. 10:07

A Győr+ Hetilap legfrissebb számában ezúttal is Dr. Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét kérdeztük a hét legfontosabb és legnagyobb visszhangot kiváltó közéleti eseményeiről.

Hirdetés

Épül-e 1200 lakásos lakópark a Tatai út mellett?

Jelen pillanatban tárgyalások folynak a lakópark építésének feltételeiről. Ebben szerepel – többek között – egy üzletközpont, óvodaépület, tó, park, játszótér, megfelelő számú parkoló és három kivezető útcsatlakozás.

Hirdetés

Ezek a város feltételei?

Igen. Amúgy támogathatónak tartom azt az ötletet, hogy az ipari park mellett hozzanak létre egy átgondoltan felépített lakóparkot. Ez egy zöld mintaprojekt lehetne, hiszen az ott lakó és az ipari parkban dolgozó embereknek a reggeli és a délutáni, vagy esti csúcsban nem kell átszelni a fél várost. Ezzel tehermentesítenék a forgalmas, belvárosi utakat is.

És ha a beruházó nem lesz hajlandó teljesíteni ezeket a feltételeket?

Nincs más választása, ha építkezni akar.

Más téma: ön megdöbbentő, riasztó felvételeket tett közzé a közösségi oldalán egy olyan halálos kimenetelű tüdőgyulladásról, amit a covid vírus okozott. Mi volt a célja? Az oltatlanok ijesztegetése?

Minden fórumon azt hallom, olvasom az oltásellenesektől: miért nem mutatjuk be a valóságot, a kórházban haldokló betegeket, a vírus okozta emberi tragédiákat. Ők ugyanis ezeket a saját szemükkel akarják látni, hogy elhiggyék, mekkora a baj. Az általam bemutatott képek egy rohamosan romló folyamat következtében beszűkült légzőfelületű tüdőt ábrázolnak egy olyan covidos betegtől, aki nem tudott lejönni a lélegeztetőgépről, hanem belehalt a fertőzésbe. Nem mindegy, hogy a vírusfertőzést köhögéssel, pár napos lázzal, rossz közérzettel éli át az ember, vagy megfullad. Az oltottaknak sokkal, de sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy a betegségük enyhe lefolyású legyen. Ezt akartam érzékeltetni ezekkel a sokkoló felvételekkel.

Olyanok ezek a tüdőről készült felvételek, mint a cigarettásdobozokra elrettentő szándékkal feltett fotók. Ön hisz abban, hogy ezek hatásosak? Gondolja, hogy sokan leszoktak miattuk a dohányzásról?

Biztos vagyok benne, hogy igen. Az autópálya melletti táblákon olvasható, hogy „téged is hazavárnak”. Ezeknek is van hatásuk. De említhetném az autók biztonsági öveitől való kezdeti idegenkedést is. Sokan kerestek magyarázatot és példákat arra, hogy a bekötött biztonsági öv karambol esetén súlyos sérüléseket okozhat. A biztonsági öv használata előbb ajánlás, később kötelező lett, s elfogadta az emberek nagy többsége, mert belátta, hogy így van nagyobb biztonságban.

Ezzel arra akar utalni, hogy kötelezővé kellene tenni a covid elleni védőoltást?

Erre nekem nem kell burkoltan utalnom, sokszor kimondtam már. Igen, meggyőződésem, hogy sokezer ember életét tudnánk megmenteni vele.

Aktuális, különböző fajsúlyú történések kapcsán kérdezünk. Országos hír lett abból, hogy Győrben egy árus macskaprémet próbált eladni. Az állatvédők és a többség felháborodott, a rendőrség nyomoz. Nem is ezt tartjuk benne érdekesnek, mert ez a normális ügymenet. Viszont a Facebookon ölre menő vita alakult ki arról, hogy kell-e büntetni az állatkínzókat, vagy miért nagyobb bűn egy háziállatnak számító macska prémjét árusítani, mint mondjuk, egy vadállatét. A kommentelők ebben a kérdésben sem tudtak minimális konszenzusra jutni, virtuálisan nekiestek egymásnak. Ön szerint miért alakult ki az emberekben a szinte ügyektől független ideges reakció, ez a folytonos feszültség, ez a vibrálás, a másik ember érvek nélküli lejáratása?

Azt azért tudni kell, hogy a facebook-posztok alatt kialakult, akár késhegyig menő viták messze nem tükrözik a széles közvélemény álláspontját. Sokan csak csendesen szemlélődnek, nekik is van véleményük, de nem akarják azt nyilvánosan kifejteni, nem szeretnének felesleges, és néha alacsony szintű vitákba bonyolódni. Ők is részei a közvéleménynek, de álláspontjukat nem ismerjük. Megalapozott következtetéseket ezért nem érdemes levonni ezekből az acsarkodásokból. Felgyorsult világban élünk, amit követnünk és értelmeznünk kell, meg kell benne találni a saját helyünket. A járvány sem tett jót a közösségi életnek, az emberek nyugalmának. Kétségtelen, hogy zaklatottabb a közélet, erősebbek, „bátrabbak” a vélemények a közösségi oldalakon, ahol egy-egy vélemény megfogalmazásakor nem kell a másik ember szemébe nézni, nem kell felfedni valódi kilétünket. A személyes kontaktus hiánya felelőtlenebbé teszi az embert, könnyebben ítélkezik. Ettől még abszolút nem biztos, hogy rossz emberek vitatkoznak egymással, csak nem működik az empátia. Én a két ujjam felmutatásával mindig azt üzenem, hogy „béke és szeretet”. Az egészségen kívül ez a két érték a legfontosabb a világon. Sokan éppen a szeretet hiánya miatt nem találják meg lelki békéjüket, s ezért válnak agresszívvá. Nekem orvosként és polgármesterként is az a feladatom, hogy békességet próbáljak meg teremteni ebben a közösségben. Gyakran én is kőkeményen kimondom a véleményemet, de soha nem gyűlölködöm.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri önkormányzat | #közélet |
likeold
a fb oldalunkat