Hirdetés
Xantus János Állatkert

Új jövevény érkezett: nagy fülekkel és bársonyos bundával

Fotó: Xantus János Álltkert
Xantus János Állatkert
2020.08.21. 10:48

Új jövevénnyel találkozhatnak a látogatók a Xantus János Állatkertben: július végén, egy vasárnap este kis csődörcsikó látta meg a napvilágot a házi szamarak kifutójában!

Hirdetés

A kicsi jól van, a patások újszülötteihez méltóan világra jövetelét követően nem sokkal lábra állt és követte anyját a kifutóban. Ő már a második szamárcsikó az állatkertben, aki idén született: májusi féltestvére méretben lassan utoléri a felnőtt állatokat. A két szamárcsikó azonban még a felnőttekénél dúsabb, úgynevezett csikószőrt hord, melynek segítségével könnyű őket megkülönböztetni a kifejlett állatoktól. A kis szamárcsikó még kicsit komikusan hat testéhez képest viszonylag hosszú lábaival, ez általánosan jellemző a legtöbb lóféle csikójára. A csapatban élő harmadik kifejlett kanca hasa is sokat sejtetően dudorodik – elképzelhető, hogy rövidesen újabb utód érkezik a kis családba!

A házi szamár Észak-Afrikából származó, világszerte elterjedt háziállat. Őse feltehetően a mára kihalt núbiai vadszamár, melynek legközelebbi rokona, a szomáliai vadszamár kis létszámban ugyan, de máig megtalálható Afrikában.

Hirdetés

A házi szamarat sokszor emlegetik a „szegény ember lovaként”, és bár átlagos testmérete kisebb a lóétól, szintén alkalmas teherhordásra, szamaragolásra, sőt egyes vidékeken a húsát és a tejét is fogyasztják. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem buta állat, kifejezetten okos patás, kellő türelemmel könnyen idomítható, szelídíthető. Világszerte számos fajtáját tenyésztették ki, a győri állatkertben az őshonos magyar parlagi szamár látható.

A Xantus János Állatkert a hosszú hétvégén is mindennap nyitva van és várja látogatóit! A Zoo Show és az érdekes látványetetések mellett TapiZoo-val várjuk vendégeinket, akik állatkerti sétájuk során számos idei születésű kisállatban gyönyörködhetnek – köztük a pár hetes kis szamárcsikóban!

(x)

Kapcsolódó témák: #Győr | #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat