Új helyszín, régi lendület a kamara szakmai versenyén

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.10.14. 13:35

Új helyszínen, a Csornai Premontrei Apátság Látogatóközpontjában rendezte meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A jelen tanulója, a jövő mestere” nevet viselő szakmai versenyét, mivel felújítják kamara győri székházát. A nagy sikerű vetélkedőre összesen 48 versenyző érkezett a csornai, kapuvári, soproni és győri középiskolákból, akiket pályaorientációs céllal a környékbeli általános iskolák 7. és 8. osztályos diákjai is meglátogattak

Hagyományosan két célja van ennek a versenynek. Egyrészt szakmai megmérettetés a szakmák között, másrészt ezeket a középiskolás versenyzőket pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályosok látogatják meg, aki betekintenek a kulisszák mögé, így pályaorientációs célja is van a rendezvénynek– mondta Jankó Ernő, a szervező kereskedelmi tagozat elnöke.

A kamara társelnöke szerint a minőségi szakmunka iránt egyre nagyobb az igény, ehhez pedig folyamatosan fejlődik a szakképzés is. Azonban a jól képzett munkaerő inkább a szomszédos országokban vállal munkát, a kamarának pedig az a célja, hogy itthon tartsa őket.

Sajnos párhuzamosan azt is látjuk, hogy a magasan képzett hazai munkaerőt elszívja a környezetünk. Nekünk az lenne a célunk, hogy Magyarországon maradjanak ezek a tehetséges fiatalok, ne munkaerőt exportáljunk, hanem inkább magyar termékeket, emellett pedig külföldi embereket importáljunk, vagyis minél több vendég jöjjön hazánkba, hogy élvezhesse annak a munkának a produktumát, amit a turisztika, a vendéglátóipar, a kereskedelem produkál számukra” – hangsúlyozta Szekeres István, a kamara társelnöke.

A versenyen szereplő eddigi hagyományos szakmák, vagyis a vendéglátós és kereskedő mellé bekerült a turisztikai ágazat is. A vetélkedő témáját pedig a helyszínt adó Premontrei rend fennállásának 900. évfordulója szolgáltatta. „

Premontrei 900 az idei téma, ami azt jelenti, hogy a rendhez tartozó motívumokat kreatívan meg kell mutatnia az összes szakmának a versenyre készített művében” emelte ki a projektvezető, Hanczné Mező Edina. Telitalálat volt a helyszín és évről-évre egyre ügyesebbek a fiatalok. A szervezők remélik, hogy az ide látogató általános iskolások közül sokan kapnak kedvet ezekhez a szakmákhoz.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid