Új elnökhelyettese van a Győri Törvényszéknek

Szigeti Sándor Fotó: Győri Törvényszék
2023.07.20. 19:53

Július 15-től új elnökhelyettese van a Győri Törvényszéknek. Dr. Máté Kingát terveiről és új feladatairól is kérdeztük.

Engedje meg, hogy először is gratuláljunk! Hogy lesz valakiből elnökhelyettes? Pályázat vagy kinevezés útján?

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéhez kell benyújtani a pályázatot egy szakmai önéletrajz kíséretében. Fontos garancia, hogy előzetesen, titkos szavazással a törvényszéken dolgozó valamennyi bíró véleményt nyilvánít a jelöltről egy úgynevezett véleménynyilvánító összbírói értekezleten, ezután pedig az OBH elnöke személyesen is meghallgatja. Amennyiben a bírák többsége támogatja a jelöltet és az OBH elnökével való személyes meghallgatás is pozitív eredménnyel zárul, megtörténik a kinevezés. Így volt ez az én esetemben is.

Mit érdemes tudnunk az eddigi szakmai életútjáról?

A Kazinczy gimnáziumban érettségiztem, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem győri tagozatán szereztem meg a jogi diplomámat. 2003 óta dolgozom a Győri Járásbíróságon, kezdetben bírósági fogalmazóként, majd titkárként, 2010 októberétől pedig polgári ügyekben ítélkező bíróként. Elsősorban tulajdonjoggal és örökléssel kapcsolatos elsőfokú eljárások, valamint családjogi ügyek tartoznak hozzám.

Meddig szól a megbízatása és változik-e ezzel a napi munkája?

Hat éves időtartalomra, 2029. július 14-ig szól a kinevezésem, és igen, valamelyest változik majd a munkám. Polgári ügyszakos bíróként viszem tovább a folyamatban lévő ügyeimet. Ehhez jön új feladatként egy igazgatási tevékenység: a bírák és fogalmazók továbbképzésének és oktatásának megszervezése. Hagyományosan az elnökhelyettesi teendők közé tartozik a bíróságok belső kommunikációja és a sajtóval való kapcsolattartás is. 2012 óta látom el a Győri Törvényszék sajtószóvivői feladatait, ebben tehát számomra nem lesz változás. Ahogy eddig is, továbbra is állok a sajtó képviselőinek rendelkezésére, hogy szakmailag korrekt és hiteles tájékoztatást nyújtsunk a nálunk zajló fontos és közérdeklődésre számot tartó ügyekről.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri Törvényszék | #kinevezés |