Ugye nem lesznek már fagyosak az éjszakák?

Nagykutasi Viktor kertész-szakíró Illusztráció: Depositphotos.com
2023.03.05. 20:43

Ne megszokásból cselekedjünk, nézzük meg, hogy milyen idő van, és milyenre számíthatunk, gondoljunk csak vissza az elmúlt évek márciusi havazásaira! Nem szabad elkapkodni bizonyos munkákat, főleg a metszésre vagy a fűfélék visszavágására gondolok, mert ilyen esetben egy korai munkavégzés akár a növény fagyását vagy teljes elpusztulását is okozhatja.

Amikor már nincsenek erős fagyok, és hó sem fedi a kerteket, akkor vegyük elő a már előkészített, megélezett kerti szerszámainkat és kezdjük meg a dísznövények metszését. Ez lehet akár alakra nyírás, formázás vagy éppen az idős részek eltávolítása, azaz ifjítása. A tavasszal virágzókat (például orgona – Syringa vulgaris, aranyvessző – Forsythia, téli jázmin – Jasminum nudiflorum) csak virágzás után nyírjuk vissza.

Most kell visszavágni a díszfüveinket (pl. pampafű, lámpatisztító fű, kínai tollborzfű). Erre a legjobb, ha sövényvágó ollóval vagy géppel az összekötözött növényt egy mozdulattal levágjuk. Ha szaporítani szeretnénk őket, akkor ezt most tőosztással megtehetjük. A manapság akár díszkertekbe ültetett csüngő eperfát (Morus alba „Pendula”) is érdemes megifjítani, az idős, fás, száraz részeket eltávolítani, hiszen a termést úgyis csak a fiatal hajtásokon hozza. A földig lelógó vesszőket is legalább 2/3-ára vágjuk vissza, így azokat a gombás fertőzések kevésbé támadják meg.

A korallberkenye (Photinia × fraseri) is meghálálja, ha visszavágjuk vagy alakra nyírjuk. Így hozza a legszebben a piros hajtásokat, melyekből bronzvörösre színesedő bőrszerű, örökzöld levelei lesznek. Sövénynek, szoliternek is ültethető, de dézsás növénynek is kiváló.

Sok kertbarátnál látom, hogy amikor a gyümölcsös tavaszi lemosó permetezését végzi, a díszfákat, díszcserjéket is lepermetezi. Ez jó dolog, de csak ha lombtalan még, tehát rügypattanás előtt végezzük (rózsák, som, orgona, fagyal esetében). Ne permetezzük a lombos és tűlevelű örökzöldjeinket, mert ezek mind az olajra, mind a rézre érzékenyek lehetnek.

Ültethetünk konténeres (cserepes), földlabdás dísznövényeket, legyenek azok cserjék vagy örökzöldek. A jól előkészített, azaz érett istállótrágyával vagy érett komposzttal feltöltött talajba ültessük őket. Ha nincs ezekből egyik sem, akkor szárított vagy granulált istállótrágyát vásároljunk. 

A cserépből vagy konténerből kiemelt növény gyökerét kicsit lazítsuk meg, azaz ujjainkkal kicsit tépjük meg. Ha még nedves is a talaj, az ültetést követő bőséges belocsolásról, beiszapolásról ne feledkezzünk meg. Tegyük ezt meg a korábban már elültetett növényeinkkel is, és ne feledjük a legfontosabbat, hogy inkább ritkábban, de nagyobb vízadaggal öntözzünk, mint gyakran kis vízadagokkal.

Márciusban van már feladat a gyepünkkel is. Most kell a tavaszi gyepszellőztetést elvégezni, amit késes gyepszellőztető géppel vagy gyepszellőztető gereblyével tudunk elvégezni. Csak ezeknek az eszközöknek a kései képesek a fűszálak között felhalmozott gyepnyiradékot (filcet), mohát maradéktalanul felszedni. A rugós gyepszellőztető csak a fűszálak átfésülésére alkalmas, esetleg még a lehullott lombot szedi össze.

A gyepszellőztetést mindig csak egy irányból végezzük, a keresztirányú gyepszellőztetés tönkreteszi a zöldfelületet.

Lassan tényleg beköszönt a tavasz, mármint a hónapok rendje szerint, mert ha az időjárást nézzük, a télből nem sokat vettünk észre az utóbbi években.

A télire betakart növényeinket bontsuk ki a takarás alól, és a beteg sérült részeket távolítsuk el róluk. A bokorrózsák metszését a hónap közepétől már megkezdhetjük, az idősebb töveket érdemes megifjítani, a beteg, nagyon fás részeket eltávolítani. Erre a legjobb eszköz a karos metszőolló.

A törzsre oltott rózsafáinkat először takarjuk ki, majd a metszésüket pár nap elteltével végezzük el. Most van az ideje új rózsatövek telepítésének is. A telepítendő növények helyét jó mélyen ássuk fel, a talajba érett istállótrágyát vagy komposztot dolgozzunk be.

Fotó: Depositphotos.com