“Tűz” a teátrumban, sikeres volt a szituációs gyakorlat – FOTÓK!

Győr+ Katasztrófavédelem
2023.02.17. 07:14

Szituációs gyakorlaton vettek részt a győri, a pannonhalmi és a lébényi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a Városrendészet munkatársai a Győri Nemzeti Színházban.

A szakemberek a sérült személyek mentésének, hordágyra történő rögzítésének, valamint zárt, füsttel telítődött helyiségben való mozgatásának szakszerű végrehajtását gyakorolták, mindezt korlátozott látási viszonyok között. A gyakorlat célja volt továbbá az is, hogy az épület sajátosságait megismerve, egy esetleges tűzeset során minél hatékonyabban, gyorsabban és minél biztonságosabban tudják végrehajtani feladataikat. 

A gyakorlat szerint a színház „alsó színpad raktárában” két ember karbantartási munkálatokat végzett, amikor a színpad mozgatását biztosító villanymotorok közül az egyik rövidzárlatos lett és egy szikra az ott tárolt nagy mennyiségű papírt meggyújtotta.

A tüzet az egyik karbantartó észlelte, aki még időben ki tudott menekülni a bejárati ajtón keresztül, azonban a másik karbantartó a tűz gyors terjedése miatt már csak a zenekari árok felé tudott menekülni. A műszaki ügyeletes a tüzet észlelve éppen a zenekari árok padozatát mozgatta, amely a menekülő kezét beszorította. 

A tűzoltók felkutatták a sérültet a füsttel teli, labirintus-szerű épületben, rögzítették a hordágyon és biztonságos helyre vitték.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a helyszínen értékelte a gyakorlatot és megfeleltre minősítette. 

Korábban a témában:

Forrás: Katasztrófavédelem