Hirdetés

Túrótorta meggyszósszal, sütés nélkül

Szarka Zsófi
2020.07.08. 18:22

Könnyed, nyári sütemény, aminek minden része egyszerű, de mégis tökéletes. A zselatin használatának elronthatatlan módszere pedig a receptben van.

Hirdetés

Nagy ebédre készültünk, és éppen a Balaton partján voltunk, amikor is szükség volt egy könnyed receptre. Van itt a piacon egy jó kis tejtermelő, akinek olyan igazán zsíros túrója van, ami csak 2 napig jó valójában. Tejszínt is árul, de ha azzal készítem, garantáltan nem tudunk megmozdulni 1 órán át a sütitől. Ezért abból egy egyszerűbb, bolti verziót választottam. Alaposan lehűtöttem, ami azt jelenti, hogy fél napot a hűtőben volt, letakarva, hogy ne vegye át a mellette pihenő hagymás paradicsomsaláta ízét. Ebbe a túrótortába – egyébként őzgerincformába is tökéletesen mutat – jöhetnek a szedrek, sárgabarack vagy csak meggy, áfonya, ribizli.

Zselatin használata: Két kiskanál porzselatint elkeverünk fél dl langyos vagy meleg vízzel egy kis pohárban, 10 percig hagyjuk állni, majd bármilyen krémhez hozzákeverhető. Amennyiben megdermed, újra melegítjük és langyosan újra használható.

Hirdetés

Bevásárlólista:

  • 300 g rögös túró
  • 150 ml görög joghurt
  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek cukor vagy édesítőszer
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília őrlemény
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3-4 szem friss citromfű a tetejére

Tortaalj:

  • 250 g babapiskóta
  • 100 ml tej
  • 1 ek vaj

Meggyszósz:

  • 200 g pirosgyümölcs (meggy, málna, ribizli, szeder, áfonya)
  • 1 ek pudingpor (vaníliás)
  • cukor/édesítőszer
  • 1 kk fahéj
  • 2 szem őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A piskóta aljával kezdek általában. A tejet felforralom elkeverem benne a vajat és a tördelt piskótára öntöm. Összeforgatom és a tortaforma aljába nyomogatom. Nem baj, ha kemény részek maradnak, a túrós résztől megpuhul majd minden részecskéje.

A túrókrémhez a tejszínt habbá verem, hozzákeverem a rögös túrót, a joghurtot és a cukrot, vaníliát, citromot. A zselatint előtte elkeverem a fent leírt eljárás szerint és langyosan hozzákeverem. Ezt a krémet ráöntöm a piskótaaljra és legalább 3 órán át hűtőben pihentetem.

A meggyszószhoz a gyümölcsöt magozom, elkeverem a pudingporral, fűszerekkel amikor felforrt, és botmixerrel pürésítem. Melegen és hidegen is isteni.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat