Túrótorta meggyszósszal, sütés nélkül

Szarka Zsófi
2020.07.08. 18:22

Könnyed, nyári sütemény, aminek minden része egyszerű, de mégis tökéletes. A zselatin használatának elronthatatlan módszere pedig a receptben van.

Nagy ebédre készültünk, és éppen a Balaton partján voltunk, amikor is szükség volt egy könnyed receptre. Van itt a piacon egy jó kis tejtermelő, akinek olyan igazán zsíros túrója van, ami csak 2 napig jó valójában. Tejszínt is árul, de ha azzal készítem, garantáltan nem tudunk megmozdulni 1 órán át a sütitől. Ezért abból egy egyszerűbb, bolti verziót választottam. Alaposan lehűtöttem, ami azt jelenti, hogy fél napot a hűtőben volt, letakarva, hogy ne vegye át a mellette pihenő hagymás paradicsomsaláta ízét. Ebbe a túrótortába – egyébként őzgerincformába is tökéletesen mutat – jöhetnek a szedrek, sárgabarack vagy csak meggy, áfonya, ribizli.

Zselatin használata: Két kiskanál porzselatint elkeverünk fél dl langyos vagy meleg vízzel egy kis pohárban, 10 percig hagyjuk állni, majd bármilyen krémhez hozzákeverhető. Amennyiben megdermed, újra melegítjük és langyosan újra használható.

Bevásárlólista:

  • 300 g rögös túró
  • 150 ml görög joghurt
  • 200 ml habtejszín
  • 2 ek cukor vagy édesítőszer
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília őrlemény
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3-4 szem friss citromfű a tetejére

Tortaalj:

  • 250 g babapiskóta
  • 100 ml tej
  • 1 ek vaj

Meggyszósz:

  • 200 g pirosgyümölcs (meggy, málna, ribizli, szeder, áfonya)
  • 1 ek pudingpor (vaníliás)
  • cukor/édesítőszer
  • 1 kk fahéj
  • 2 szem őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A piskóta aljával kezdek általában. A tejet felforralom elkeverem benne a vajat és a tördelt piskótára öntöm. Összeforgatom és a tortaforma aljába nyomogatom. Nem baj, ha kemény részek maradnak, a túrós résztől megpuhul majd minden részecskéje.

A túrókrémhez a tejszínt habbá verem, hozzákeverem a rögös túrót, a joghurtot és a cukrot, vaníliát, citromot. A zselatint előtte elkeverem a fent leírt eljárás szerint és langyosan hozzákeverem. Ezt a krémet ráöntöm a piskótaaljra és legalább 3 órán át hűtőben pihentetem.

A meggyszószhoz a gyümölcsöt magozom, elkeverem a pudingporral, fűszerekkel amikor felforrt, és botmixerrel pürésítem. Melegen és hidegen is isteni.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |