Túlélésre játszottak tavaly az iparosok

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.01.30. 10:24

A túlélésre játszott 2022-ben az iparosok többsége, erről számolt be a Győri Ipartestület elnöke és titkára. Glázer Péter és Hancz István szerint is megterhelő volt az elmúlt év a kisiparosok számára, ennek ellenére sikerült tovább bővíteni a tagságot. Az ipartestület rengeteg képzést szervezett tavaly és szervez idén is, egyre inkább beigazolódik, hogy érdemes belépni a szervezetbe.

Nehéz év van a győri iparosok mögött, erről beszélt a Győr+ Médiának a szervezet elnöke és titkára. Glázer Péter kiemelte, a Covid után az energiaválsággal is megküzdöttek, ennek ellenére tovább tudták növelni a tagságot. „Roppant nehéz éven vagyunk túl, az energiaválság minden nehézségével meg kellett küzdenünk, van, aki könnyebben, mások nehezebben viselték a kialakult helyzetet, de ennek ellenére közel félszáz fővel sikerült bővíteni a tagságunkat, az új belépők pedig nagyon fiatalok és a jövőt képviselik” – mondta Glázer Péter.

Előre próbál menekülni a Győri Ipartestület, teszi ezt már évek óta mindig. Egyre több képzést szerveznek és olyan programokat indítanak, amik a leginkább érintik és érdeklik a tagságot. ”Egyre több témában szervezünk képzéseket, a szépségipartól a fuvarozáson át, egészen akár a könyvelésig, de székhelyszolgáltatással is foglalkoztunk, a tanfolyamainkon sokan vesznek részt és egyre többen jönnek rá arra is, megéri belépni az ipartestületbe” – tette hozzá a Győri Ipartestület elnöke.

A 10 fő alatti kisiparosoknak egy kicsit könnyebb, a nagyobbaknak viszont roppant nehéz a talpon maradás. Mégis bizakodó az iparosok titkára. „A jogszabály szerencsére úgy szól, hogy a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató iparosok lakossági áron kapják a gázt, a nagyobbak viszont már a drágább energiát kénytelenek fizetni, számukra nagyon nehéz ez az időszak” – fogalmazott Hancz István. „Mi, ahogy eddig is, ezután is abban tudjuk segíteni tagjainkat, hogy még több továbbképzést, szakmai programot szervezünk számukra, ezzel pedig még vonzóbbá tesszük őket, de magát a testületet is, ezzel versenyképesek tudunk maradni a kialakult nehéz helyzetben is” – tette hozzá a titkár.

Az Arany János utcai iparos székház energetikai felújítása megtörtént, az egész épület rendbe tétele azonban még várat magára. Hiába pályázik folyamatosan a testület, egyelőre nincs még forrás a teljes rekonstrukcióra.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győri Ipartesület | #híradó | #iparos | #vállalkozás |