Ifjú tehetségek az egyetemen

Tudománytörténeti előadás sorozat

J. Kovács Andrea
2021.10.14. 12:18

A győri tehetséggondozó Talentum Műhely és a Széchenyi István Egyetem idén is elindította előadás sorozatát 7-8. osztályosok, középiskolások és egyetemisták számára.

A 14 előadás a fizika történetén keresztül az emberi szellem, gondolkodás kialakulását és fejlődését mutatja be.

A témák között szerepel a Világegyetem születése, az élet megjelenése a Földön, a gondolat ébredése, a görögök tudománya, atommodellek, az anyag építőelemeinek megismerése, a radioaktivitás, sugárvédelem, valamint az anyag végső építőkövei, a kvarkok.

Az előadásokat minden kedden és csütörtökön 16-18.15 tartják a Széchenyi Egyetem C-204-es termében.

Az előadó Barla Ferenc az egyetem fizikusa, aki a Talentum Műhelyben hat éve tart foglalkozásokat az átlagosnál nagyobb tehetséggel rendelkező tanulók tárgyi ismereteinek, látókörének, gondolkodásának magasabb szintre fejlesztése érdekében. Fontosnak tartja, hogy már középiskolás, vagy akár általános iskolás korban bevonják a legtehetségesebb diákokat a campusra, és lehetővé tegyék számukra, hogy belehallgathassanak egy-egy tantárgyba, esetleg egy-egy zárthelyit is megírhassanak. Barla Ferenc egyénileg is foglalkozik az ifjú reménységekkel. Kiemelkedő munkájáért két éve „Bonis Bona – A „nemzet tehetségeiért” díjban részesült.