Hirdetés
Győrplusz Filmklub: Mici néni két élete

Tóth Judit Katiként kezdte pályáját

Fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.06.04. 10:42

A hatvanas évek egyik legnépszerűbb filmjét, a Mici néni két élete című vígjátékot tűzi műsorára a Győrplusz Filmklub, a Győr+ Televízióban pénteken 19.30-tól. Farkas Mónika a film egyik főszereplőjével Katival, azaz Tóth Judit Jászai Mari-díjas színművésszel beszélgetett.

Hirdetés

Tóth Judit akkor végzett a a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amikor a film készült, 1962-ben. A színésznő 1962-1964 között a debreceni Csokonai Színház tagja volt, 1964-1983 között a József Attila Színház színésznője, 1983 óta a Józsefvárosi Színház illetve a Budapesti Kamaraszínház művésze és a Turay Ida Színház tagja.

Meséljen arról, hogy van, mivel foglalkozik mostanában?

Hirdetés

Érdekesen alakult a sorsom, másfél éve úgy gondoltam, befejezem, elég volt, már nincs olyan nagy motiváció a szerepeket illetően. Bár két darabban is játszottam a Játékszínben, a Nyolc nőben, valamint Agatha Chirstie És már senki sem krimijében. Szerettem ott lenni, jó légkörű színház volt. Közben mozgásszervi problémáim lettek, elkoptak az ízületeim, amely nagy fájdalmakkal járt és ez ellehetetlenítette a színpadi szerepléseimet. A színpad megkövetel egyfajta esztétikát, valamint a színjátszáshoz erő, energia kell, és én úgy éreztem, ezek kihunytak belőlem. A járvány azonban megoldotta a problémámat, bezártak a színházak. Most pedig egy nagy munka vár rám a televízióban, korban egy hasonló figurát fogok játszani mint én, a színház helyett pedig a képernyőn láthat majd a közönség.

Mici nénit, a nyugdíjas primadonnát Kiss Manyi alakítja, udvarlóját, az egykori fiákeresből taxissá avanzsált Gál Alfrédot Páger Antal személyesíti meg. A fiatal házaspárt Tóth Judit és Szokolay Ottó alakítja.

Elég ritka az olyan film, amelyet évtizedeken át játszanak és folyamatosan sikeres. Bájos, kedves film, amelyet ha ma valaki megnéz, biztosan egyfajta megnyugvást kap. Rendkívül nagy sikere volt a filmnek, Kiss Manyi és Páger Antal volt rá a biztosíték, mi is fürödtünk ebben a sikerben. Manyika önmagát adta, csodálatos színművész volt, Páger Antal pedig olyan volt, mint a filmben, mindig sztorizott, történeteket mesélt.

Hogyan emlékszik a forgatásra?

Amikor 1962-ben elvégeztem a színművészetit, leszerződtem Debrecenbe, ekkor volt a forgatás. Minden este játszottam, nappal pedig forgattuk a filmet a fővárosban, repülővel, autóval ingáztam hetekig, mégsem voltam fáradt, tele voltam energiával, és a mai napig szeretettel gondolok rá. Későbbi férjemmel, Cs. Németh Lajossal, de Mécs Károllyal is csináltunk próbafelvételt, végül Szokolay Ottó lett a partnerem. Volt köztük hasonlóság, szép fiúk voltak.

A kisebb epizódszerepekben is olyan művészek láthatók, mint Fónay Márta, Sulyok Mária, Szendrő József, Mezei Mária, Kaló Flórián és Csala Zsuzsa.

Az, hogy a legkisebb epizód szerepeket is ilyen nagy művészek játszották el, emelik a film jelentőségét. Sulyok Mária tanárom volt a színművészetin júniusig, amikor szeptember forgattuk a filmet, letanárnőztem. Ő pedig azt mondta: édesem, hagyd ezt, tegeződjünk, kolléganők vagyunk.

Mit tud Mamcserov Frigyesről, a film rendezőjéről?

Rendezett még később is, de azok már nem voltak olyan sikeres alkotások, mint a Mici néni. Kellemes emlékeim vannak vele kapcsolatban, hagyta a művészeket kibontakozni. De nem tudom mi lett vele. Azt tudom, hogy a filmből később színdarab is készült, amiben én Mici nénit alakítottam, férjem Cs. Németh Lajos pedig Gál Alfrédot. Érdekesség, hogy a hatvan év alatt, mi közösen alig játszottunk, és csak a Mici néniben voltunk partnerek.

Pályája elején forgatta a filmet, mit jelentett ez a szakmai indulásában?

Megismert bennünket a közönség, profitáltunk belőle, hívtak más produkciókba is tévéjátékba, tévéfilmekbe.

A film ismétlése június 13-án 16 órától ismételjük meg a Győr+ Televízióban.

A filmről korábban ITT írtunk.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Kapcsolódó témák: #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat