Hirdetés
Kiss Manyi és Páger Antal felejthetetlen játéka

Mici néni két élete

Fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.05.31. 11:40

A hatvanas évek egyik legnépszerűbb filmjét a Mici néni két élete című vígjátékot tűzte műsorára a Győrplusz Filmklub, a Győr+ Televízióban június 4-én 19.30-tól. Mici nénit, a nyugdíjas primadonnát Kiss Manyi alakította, udvarlóját, az egykori fiákeresből taxissá avanzsált Gál Alfrédot Páger Antal személyesítette meg.

Hirdetés

Mamcserov Frigyes alkotását 1963-ban mutatták be a mozik. A történet alapjául szolgáló novellát Hámos György, a korszak közismert újságírója és humoristája írta az eltartási szerződések propagálása érdekében.

A film forgatását 1962 nyárutóján kezdték, Mamcserov és asszisztense, Huszárik Zoltán ötszáz budapesti lakást keresett fel, hogy megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt Mici néni otthonának. A film főcíme alatt klasszikus egyveleget hallhatunk Fényes Szabolcs slágereiből: Küldök néked egy nápolyi dalt, Valami kis szerelem, Itt a luxusvonat, Odavagyok magáért és a Van-e szerelmesebb vallomás.

Hirdetés

A történet szerint Mici néni, a hajdani ünnepelt színésznő eltartási szerződést köt egy fiatal párral, Katival és Lacival. A fiatalok be is költöznek a lakásba, és gondoskodnak a kissé rigolyás hölgyről. Mici néni azonban titkos udvarlót tart, akivel rendszeresen eljár otthonról a pár tudta nélkül. A fiatalok pedig nem merik bevallani, hogy Kati gyereket vár, attól félnek, hogy akkor el kell hagyniuk a lakást. A titkolózás viszont félreértések sorozatához vezet.

A Mici nénit eltartó házaspárt két pályakezdő színész, Tóth Judit és Szokolay Ottó formálta meg. Érdekesség, hogy a férjet alakító Szokolay Ottó a sokadik választás volt, a rendező többek között a táncdalénekes Koós Jánost is szerette volna a szerepre. A kisebb epizódszerepekben pedig olyan művészek láthatók, mint Fónay Márta, Sulyok Mária, Szendrő József, Mezei Mária, Kaló Flórián és Csala Zsuzsa.

Kapcsolódó témák: #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat