Tizenöt elsőéves hallgató nyerte el a Gólya ösztöndíjat a Széchenyi István Egyetemen

Győr+ | Fotó: Horváth Márton
2022.12.13. 15:35

Többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Somogy megyéből érkeztek a győri Széchenyi István Egyetemre azok a hallgatók, akik elnyerték az intézmény által első ízben kiírt Gólya ösztöndíjat. Közös bennük, hogy mindannyian elsőévesek és kiváló sport- vagy tanulmányi eredményekkel tanultak tovább.

A Széchenyi István Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak színvonalas, gyakorlatorientált képzéseket, naprakész tudást nyújtson hallgatóinak, hanem olyan lehetőségeket is, amelyek megkönnyítik számukra tanulmányaik folytatását. Ezt szolgálja az elsőéves hallgatóknak első ízben kiírt Gólya ösztöndíj is, amire azok pályázhattak, akik a vonatkozó kormányrendelet értelmében Magyarország kedvezményezettnek minősülő – azaz átlagosnál kevésbé fejlett – járásainak egyikéből érkezve a mostani tanévben iratkoztak be az intézmény valamely alapképzési, mesterképzési vagy osztatlan képzési, nappali tagozatos szakára. A bírálatnál előnyt jelentett a közép- vagy felsőfokú nyelvvizsga, a korábban tanulmányi, szakmai versenyen elért eredmény, valamint az országos vagy nemzetközi szinten kiemelkedő sporttevékenység.

A megadott határidőig 36 érvényes pályázat érkezett be. A bírálóbizottság 15 nyertest hirdetett, akik egyszeri 100 ezer forintban részesültek. Közülük öten Veszprém, hárman-hárman pedig Nógrád és Somogy megyeiek, emellett egy-egy nyertes Fejér, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyei. Az ünnepélyes ösztöndíjátadón dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy minél többen érkezzenek az intézménybe az ország különböző, akár távolabbi részeiről, s a továbbtanulást segítendő tervezik az ösztöndíjpályázat bővítését. Beszélt arról is, hogy ezt az ösztöndíjat hosszú távon szeretnék megtartani, sőt bővíteni, havi ösztöndíjjal segítve az elindulást a tanulmányokban.

A kiváló sport-, tanulmányi- és nyelvvizsgaeredményekkel rendelkező nyertes hallgatók szavaiból kiderült, hogy változatos motivációkkal választották a Széchenyi István Egyetemet. Többeket – így a pápai Németh Esztert, a balassagyarmati Szokolóczi Áront vagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szántó Patrikot – a januári Nyitott kapuk fogta meg, de utóbbi azt is hozzátette: arra számít, hogy ha elvégzi a mérnökinformatikus szakot, jobb karrierlehetőségek várják Győr térségében, mint Kelet-Magyarországon. Mások – például a Nógrád megyei Csernyik Dzsenifer és a kaposfői Galambos Bertalan – kiemelték, hogy Győr élhetőbb város, mint Budapest.

A táci Varga Gergő Józsefet az győzte meg, hogy felsőbb éves ismerőseitől csak jókat hallott a Széchenyi-egyetemről, emellett volt osztálytársai közül többen is ide jöttek. Hasonlóról beszélt a Vas megyei Hegyhátszentjakabról érkezett Györke Anna is. A pápai Györkös Hanna járműmérnök szakon korábban végzett bátyja nyomdokait követve iratkozott be a közösségszervező szakra. A kaposvári Kadarkuti Bence testvérét, míg az ugyancsak kaposvári Lengyel Johanna párját követte Győrbe. A pápai Szalay Violetta azt mondta a díjátadón, hogy a közelben keresett minőségi jogászképzést, így esett a választása a Széchenyi-egyetemre. A Győr-Moson-Sopron megyei Gyömörén élő, építőmérnök szakos Neubauer Pétert az intézmény barátságosságán kívül az vonzotta, hogy a hallgatók sok álláslehetőséget kapnak akár már tanulmányaik során is.

Nyitóképünkön: Az ünnepélyes ösztöndíjátadó résztvevői a Széchenyi István Egyetem Szenátusi termében. (Fotó: Horváth Márton)