Tizennégy tüzért avattak a fegyvernemi napon

Szerző és fotó: Havassy Anna Katalin
2023.12.04. 13:46

Védőszentjük, Szent Borbála napján tartották az ilyenkor szokásos fegyvernemi napjukat a győri, MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél. Az ünnepi ezredsorakozó keretében tizennégy honvéd tette le az esküt és fogadta őket az alakulat tüzérkatonává.

Az idén fennállásának 73. évfordulóját ünneplő MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred 2023-ban új névvel, és az élén új parancsnokkal, de a hét évtized alatt bizonyított elhivatottsággal, bajtársiassággal és hagyománytisztelettel egy rendkívül dolgos, szakmai kihívásokban és nem várt feladatokban egyaránt bővelkedő évet zár idén.

December 4-én, a már hagyományos fegyvernemi napot tartották meg a laktanyai falai között, ahol az ünnepi ezredsorakozó során felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf Magyarország honvédelmi minisztere Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét, amelyben többek között elhangzott:

A 20. század elején a hadviselés új dimenziója nyílt meg a háborúzó felek számára amikor megjelent a repülőgép. Katonai alkalmazásuk nagyon gyorsan egyértelművé tette, hogy a hátország pont annyira sebezhető, mint a front, hiszen a légvédelem szükségessége megkérdőjelezhetetlenné vált” – ez pedig azt eredményezte, hogy egyre nagyobb szakértelemre volt szükség a katonák részéről és a technikai eszközöket is folyamatosan fejleszteni kellett.

A légvédelmi rakétások a légvédelmi tüzérhagyományok méltó örökösei és ápolói, hiszen a légierő haderőnem meghatározó fegyvernemként óvják hazánk légterét és teljesítik szövetségesi kötelezettségeinket. A légvédelmi képességek korszerűsítésé, megerősítése célba ért: a múlt hónapban rendszerbe állt NASAMS légvédelmi rakétarendszer korszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Történelmi lépés ez, hiszen a hazai légvédelem az elmúlt 40 évben nem esett át ekkora fejlesztésen” – hangsúlyozta a levélből felolvasva, majd elismerték a jól felkészült és kiváló állomány munkáját, odaadását és hazaszeretetét.  

A győri katonáknak számos esetben kellett bizonyítaniuk szakmai felkészültségüket, melyek közül kiemelkedett a 2. (Mistral) légvédelmi rakétaosztály hazai, nemzetközi és NATO feladatokban betöltött szerepvállalása, valamint az ezred kijelölt alegységeinek számos gyakorlaton történő részvétele. Novemberben 30 éve nem látott, országos lefedettségű, többnemzeti hadgyakorlat zajlott hazánkban, amelyről a honvédelmi miniszter is előismerően szólt levelében. Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton az ezred összes légvédelmi rakéta fegyverrendszere érintett volt. A bázisoltalmazási feladatok ellátása mellett a tiszai vízi átkelést, valamint a többnemzeti zászlóalj harccsoport erőit és harcálláspontját is biztosította, sikeresen.

Könczöl Ferenc ezredes, a MH Légierős Parancsnokság megbízott törzsfőnöke is elismerősen szólt az alakulat katonáihoz, illetve azt is kiemelte, hogy egy évvel ezelőtt még mint parancsnokuk szólhatott hozzájuk. Most kitért rá, hogy milyen nehéz helyzetek elé állította hazánk katonáit az elmúlt években a migrációs válság, a Covid-járvány, s bizony ezekben az időkben kevesebb figyelem irányulhatott a kiképzésekre.

„Napjainkban a kiképzési-gyakorlati feladatok iránt sóvárgók bizony megtalálják örömüket és számításukat katonai mindennapjaikban. Ezt az elmúlt hónapokban már tapasztalhatták. Hosszú lenne felsorolni mindazokat a feladatokat, amelyeket az idei évben a légvédelmi rakétaezred végrehajtott. A fejlődést azonban mindenképp ki kell emelni, mert szükséges, hiszen a légi fenyegetettség szinte napról-napra változik. A MH Légierő Parancsnokságának nevében kérem és elvárom, hogy az alakulat feleljen meg a jelenkor kihívásainak! A jövő év rengeteg feladatot, kiképzést, gyakorlatot és fejlesztést tartogat, amelyek előkészítése már folyamatban van. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy az alakulat katonái helytállnak majd és legjobb tudások szerint hajtják vére majd a feladatokat. Nem véletlen, hogy a légvédelmi rakétás katona megítélése mindenhol kiváló! Szent Borbála óvja Önöket!” – zárta Könczöl Ferenc ezredes.

Az elöljáró beszédét követő sor került a tüzéravatásra, melynek során tizennégy, az elmúlt években végzett fiatal tiszt és altiszt tett esküt, fogadván, hogy egész életüket a légvédelmi rakéta fegyvernem szolgálatának rendelik alá. A tüzéravatás méltóságát egy hazai gyártású, a II. világháborúban használt, 85 mm-es légvédelmi löveggel leadott díszlövések is emelték, melyet a Magyar Tüzéregyesület biztosított.

Matyi Tibor ezredes, ezredparancsnok ünnepi beszédében is hangsúlyozta a haderőfejlesztés jelentőségét, s kijelentette, hogy büszkeséggel tölti el, hogy ennek az alakulatnak a parancsnoka lehet.

Ha a szárazföldi erők gyakorlatoznak, az ezred katonái is jelen vannak és oltalmaznak! Az ezred honvédei mindig az első vonalban bizonyítják rátermettségüket a missziós területeken is. A győri katonák sehol sem vallanak szégyent, számíthatnak ránk mindenhol!” – hangzott el, majd a parancsnok kitért a 2023-as év szakmai feladataira is, amelyeket fentebb már taglaltunk, de amelynek kétségkívül legkiemelkedőbb mozzanata volt október 26-án, amikor a Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájának alakulóterén, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere hivatalosan átadta a NASAMS légvédelmi rakétarendszerének első két ütegét az ezred, és ezáltal a Magyar Honvédség számára. Ez egy újabb, nagyon fontos lépés a haderőfejlesztésben, és óriási lépés a győri légvédelmi rakétaezred életében. A NASAMS rakétarendszer első elemeinek megérkezése szó szerint új fejezetet nyit a Magyar Honvédség légvédelmi képességének területén.

De az ezredes arra is kitért, hogy a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred honvédei társadalmi szerepvállalásukból adódó kötelezettségeiknek sem mulasztottak el eleget tenni, így a nemzeti ünnepeken és egyéb megemlékezéseken való aktív részvételen túl az alakulat idén is megrendezte nagy sikerű Nyílt Napját, valamint az egykori bajtársak számára a Nyugállományú Légvédelmi Tisztek és Altisztek Országos Találkozóját.

A rakétezred továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációk megszólítására, valamint a honvédelmi nevelés fontosságára is. Az ezred honvédei rendszeresen tartottak tájékoztató előadásokat Győr-Moson-Sopron vármegye középiskoláiban. Az óriási érdeklődésre tekintettel 2023-ban már négy alkalommal rendeztek bentlakásos Honvédelmi tábort általános iskola felső tagozatos, valamint középiskolás diákok számára. Emellett a Pálffy Miklós laktanya biztosította a helyszínt az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjének megrendezéséhez is. Mindemellett az ezrednél szervezték meg az Acélkocka Altisztképző Rendszer légvédelmi rakéta- és tüzér altiszti szakmai tanfolyamot, akárcsak a honvéd tisztjelöltek kihelyezett képzéseit és csapatgyakorlatát.

Mozgalmas évet zár le tehát hamarosan a győri alakulat, s egy talán még több feladattal tarkított esztendő előtt áll, immár tizennégy frissen avatott légvédelmi tüzérkatonával.