Világszínvonalú légvédelmi rakétarendszert kaptak a győri katonák

Havassy Anna Katalin Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.10.26. 17:57

Jelentős eseménynek adott otthon a győri Pálffy Miklós Laktanya, hiszen a MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél olyan élvonalbeli fegyverzetet adtak át október 26-án, amely ismét azt bizonyítja: a Magyar Honvédség ütőképes, jól képzett és jól felszerelt hadsereg. Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is tiszteletét tette.

A National Advanced Surface-to-Air Missile System – Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer (NASAMS) a norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS, valamint az amerikai RTX Corporation hadiipari cégek közös terméke.  

A mostani ünnepélyes átadás előzménye természetesen régebbre nyúlik vissza, ugyanis Magyarország és a Norvég Királyság 2020. novemberben írt alá keretszerződést a NASAMS légvédelmi rakéta fegyverrendszer beszerzéséről. Következő lépésként 2022 szeptembere és 2023 áprilisa között a gyártó telephelyén az egyes NASAMS harceszközök kezelésére és üzemeltetésére felkészítő tematikus szaktanfolyamok következtek. Mindenki büszkeségére ezeken a magyar katonák kivétel nélkül kiválóan teljesítettek, s az oktatóik is elismerték munkájukat, felkészültségüket és elhivatottságukat.

Ez év nyarán végre megérkeztek hazánkba az első két NASAMS tűzalegység technikai eszközei; továbbá a légvédelmi és a kommunikációs tantermi kiképző berendezéseket is beállították a további oktatásra, felkészülésre. Októberben pedig a NASAMS tűzalegység állományára egy háromhetes összevont kiképzést várt, ahol tovább fejlesztették tudásukat az új technikai rendszereket illetően. Természetesen a tanulás és a gyakorlás itt nem áll meg, a honvédek felkészítése, tudásuk szinten tartása és fejlesztése folyamatos lesz.

S ha a tervekről is szólunk, akkor mindenképp meg kell említeni, hogy 2024 nyarának végére a gyártó további négy NASAMS tűzalegység és kisebb készenléti vagy tartalék alegység technikai eszközeit szállítja majd le.

Kyrre Lohne a Kongsberg Defence & Aerospace AS alelnöke ünnepi köszöntőjében részletezte a NASAMS rendszer főbb tudnivalóit és előnyeit, illetve arról is szólt, hogy Magyarország az elkövetkező 30-40 évben a NASAMS eszközeit üzemelteti majd.

Ma még nem tudjuk, hogy milyen lesz a NASAMS a jövőben, de a KONGSBERG ott lesz és támogatást nyújt! Cégünk történelme több, mint 200 évre nyúlik vissza, azóta támogatjuk a nemzetek elrettentő és védelmi képességét. Ha a múltbeli teljesítményünk előre jelzi a jövőt, akkor bízom benne, hogy mi mindig ott leszünk önökkel! Tisztelettel és örök hálával köszönjük a belénk vetett bizalmat és azt, hogy világszínvonalú légvédelmi képességet nyújthatunk Magyarországnak. Ez pedig természetesen a jövőben is magában foglalja a felszereléseket, szolgáltatásokat, a képzéseket, a helyi ipari együttműködést, a bővítést, és minden új képességek megosztását. Mindezek célja pedig az, hogy a magyar égbolt védelme megoldott legyen az elkövetkező generációk számára.”  – hangsúlyozta a norvég cég szakembere.

S hogy valójában mi is a NASAMS légvédelmi rakéta fegyverrendszer?

Ahogy fentebb is írtuk, a National Advanced Surface-to-Air Missile System – Nemzeti Fejlett Felszín-Levegő Rakétarendszer (NASAMS) a norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS, valamint az amerikai RTX Corporation hadiipari cégek közös terméke.

Rendeltetése szerint megsemmisíti a hagyományos merev- és forgószárnyas repülőeszközöket, a manőverező robotrepülőgépeket, illetve egyéb pilóta nélküli (UAV) támadó légi járműveket. A rakétarendszerrel a Magyar Honvédségnél hat harci és egy készenléti vagy tartalék tűzalegység rendszerbeállítása kezdődött meg. Ezt a rendszer egyébként jelenleg számos NATO- és nem NATO-tagállam hadereje alkalmazza.

A NASAMS rendszer napszaktól és időjárástól függetlenül is alkalmazható és ha szükséges, nagy távolságban is képes a hagyományos légi célok megsemmisítésére. Megfelelő lehet a mozgó és statikus objektumok oltalmazására is. A NASAMS rendszerről mindenképp el kell mondani, hogy elődjeitől eltérően a működtetése már hálózatalapú, amely nagyban segíti a hatékonyságot és a pontosságot.

Fontos kiemelni, hogy a NASAMS rendszer szolgálatba állításával a Magyar Honvédség 21. századi színvonalú légvédelmi oltalmazási képességre tesz szert. Az 1976 óta alkalmazott és most leváltandó orosz KUB rendszerhez képest az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága és a légvédelem harci lehetősége.

A győri laktanyában sorra kerülő ünnepélyes avatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ünnepi beszédének elején hangsúlyozta:

„A mai nappal Magyarország erősödik! A Magyar Honvédség egy olyan képesség birtokába jutott, amelyen keresztül a magyar emberek biztonsága, vagyona az eddiginél sokkal jobban védhető és garantálható. A ma átadott légvédelmi rakétarendszer egy nagy kirakós egyik új eleme. Ez a kirakós pedig az átalakuláson és átfegyverzésen átmenő Magyar Honvédség képességeinek egyik új és meghatározó jelentőségű ékköve lesz!”

A honvédelmi miniszter utalt rá, hogy a szomszédunkban dúló ukrán-orosz háború, vagy az izraeli-arab konfliktus is ékesen bizonyítja: „Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság, nincs honvédelem jól működő földi telepítésű légvédelem nélkül. Az a rendszer pedig, amely mostantól a légvédelem rendelkezésére áll a világ élvonalához tartozik. Tizenhárom másik nemzet már használja, hozzánk pedig most két tűzalegység érkezett meg, a jövőben pedig még 4+1 tűzalegység fog rendelkezésre állni, az ezekhez tartozó rakétákat pedig folyamatosan szállítják majd.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a legjobb eszköz sem lenne alkalmas semmire, ha nem lennének kiválóan képzett, hazájukat szerető, elhivatott katonák. Ezt a vadonatúj eszközrendszert a győri MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezredre bíztuk. Ez az ezred az eddig alkalmazott KUB rendszerekkel eddig is kiválóan teljesített. Abban biztos vagyok, hogy ez a légvédelmi rakétaezred a továbbiakban is magas színvonalon látja majd el a szolgálatát. Így tehát a köszönet hangján kell szólnom a katonákhoz, a kollégáimhoz és természetesen a Kongsberg cég képviselőihez!

Az országra boruló légvédelmi kupola biztonságát élvezhetjük, büszke vagyok a katonáinkra és még egyszer is hangsúlyozom: Magyarország erősödött!” – zárta a honvédelmi miniszter, majd a vendégekkel közösen megtekintették az új eszközöket és további tájékoztatást kaptak azok működéséről Nagy Sándor alezredestől, a NASAMS alegység parancsnokától.

Az ünnepségen meghívott vendégként részt vett Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselők, Neméth Zoltán Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke, illetve Győr Megyei Jogú Város képviseletében Radnóti Ákos alpolgármester is.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

Tv-s szerkesztő: Pulai Sarolta