Hirdetés

Tíz éves a Professio klaszter

Fotó: MekliZ Fotó
győr+
2019.10.11. 17:03

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepli a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter. A fémiparban tevékenykedő vállalkozások összefogása 2008 óta töretlenül működik a Nyugat-dunántúli régióban, elsősorban Győr városában és annak környékén.

Hirdetés

A jubileumi összejövetelnek az Achilles park adott otthont, ahol a város nevében dr. Fekete Dávid alpolgármester és Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő köszöntötte a tagokat.

A klaszter jelenleg már tizenkilenc tagvállalattal, három szakképző intézménnyel és a Győr- Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával működik együtt. A munkát pedig egy klasztermenedzsment szervezettel együtt szervezi a közös célok elérése érdekében. A klaszterhez tartozó vállalatok 2018-ban együttesen 3014 főt foglalkoztattak, így elmondható, hogy a szervezet meghatározó szereplője a munkaerőpiacnak.

Hirdetés

A vállalatok a tavalyi évben, készülve a klaszter működésének 10. évfordulójára felülvizsgálták a korábban, a megalakuláskor meghatározott célokat és tevékenységeket.

Hiába a napjainkban a nagyon divatos „4. ipari forradalom” a gyors technikai és digitális fejlődés, akárcsak 10 évvel ezelőtt, a műszaki szakembereket továbbra is szívja magába a piac. Kiemelt fontosságú ügynek tekinti tehát a klaszter a fémipari és műszaki szakmák iránti érdeklődés fokozását, a pályaorientációs tevékenységeket, valamint a szakképzéssel kapcsolatos igények, problémák megfogalmazását és az azokban rejlő lehetőségek kiaknázását.

A klasztertagok nagy hangsúlyt fektetnek a különböző generációk egymástól történő tanulásának elősegítésére is. Az effajta kapcsolatok kialakítására a fémipari tagvállalatoknál működő gyakorlati képzőhelyek, illetve a 2018-ban Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület, mint menedzsment szervezet által, a tagok meglátásaira alapozott és kidolgozott stratégiában szereplő, a jelen tanévben a két győri tagiskolában induló „Vendégoktató program” is lehetőséget ad.

A klaszertagvállalatok felismerték, hogy a hatékony szemléletformálás terhét nem hagyhatják a centrumokra és az iskolák pályaorientációs felelőseire, igenis komolyan ki kell venniük a részüket ebből a folyamatból.

A Klaszterben elvégzett feladatok, valamint a sok-sok befektetett munka és energia, immár egy évtizednyi ideje pozitívan alakítják a műszaki tevékenységet végző vállalatok társadalmi megítélését, hiszen nemcsak betekintést engednek azok a mindennapi életükbe és működésükbe, hanem értékes emberi kapcsolatokat alakítanak ki a fémipar, az oktatás, a tanulás és a társadalmi kapcsolatok területén, mindezt már nemcsak Győr és környékén, hanem jóval szélesebb régiós, már-már országos szinten is.

A tíz éves jubileum alkalmából tartott rendezvényen a város nevében dr. Fekete Dávid alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedben Győrben a város, a kis-és közepes vállalkozások, a nagy cégek, a kamara és az iskolák tudtak együtt gondolkodni és dolgozni a város érdekében. Ennek jegyében olyan eredmények születtek, mint a hiányszakmák ösztöndíjának bevezetése, az ipariűzési adó csökkentése és az ipari park folyamatos bővítése.

Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő ugyancsak üdvözölte az ünnepség résztvevőit. Köszöntőjében arról beszélt, hogy a 2008-es pénzügyi válság idején alakult a klaszter, amely az összefogással példát mutatott, hogy van kiút a nehéz helyzetből. Méltatta a klaszter pályaorientációs tevékenységét, s azt is, hogy az új kihívásoknak is megfelelnek, s képesek lesznek tenni azért, hogy a minőségi, magasan képzett munkaerő biztosítsa a cégek és a térség biztos jövőjét.

Szerző: Koloszár Tamás
TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #gazdaság |
likeold
a fb oldalunkat