Állatok világnapja a Győri Menhelyen

Tiszteld, szeresd és ivartalanítsd!

Fotó: Győr+
HAK/KZS
2021.10.02. 11:16

Az állatok világnapját minden évben megünnepeljük, idén sem történik ez másként. A Győri Állatmenhelyen szombaton és vasárnap várnak minden érdeklődőt, akik szeretnének bekapcsolódni a programokban és találkoznának a kutyákkal és cicákkal.

Az állatok világnapja pontos dátuma október 4., ám mivel hétköznapra esik, a Győri Menhely munkatársai egy kicsit előrehozták az ünnepet, s így ezen a hétvégén, két napon keresztül tart a program.

Több mint száz kutyussal és most nagyon sok, közel 70 cicával várunk mindenkit sok-sok szeretettel ezen a két napon – kezdte Hegyiné Finszter Szilvia, telepvezető, majd így folytatat: „A közösségi terünkön felállítottunk egy rendezvénypultot, ahol lehet közös fotókat készíteni a kutyákkal. A sétáltatásra alkamas kutyusokat ki lehet vinni, mi pedig itt bent egy kis finom süteménnyel, üdítővel is várunk mindenkit.”

A menhelynek most egyébként a nyitva tartása is hosszabb, 9-15 óráig tárják szélesre a kapukat az állatszerető győriek és környékbeliek előtt. Természetesen ez a rendezvény nem csak az emberek öröméről szól, hanem az állatok tiszteletéről is, na meg persze a rengeteg simogatásról, dédelgetésről, jó szóról. Hiszen mikor szerezzünk kiemelkedően kellemes pillanatokat négylábú barátainknak, ha nem az állatok világnapján?!

„Ezeknek a kutyusoknak az a legnagyobb öröm, ha egy kicsit kiszabadulhatnak – folytatta Szilvia. „Örömmel láttuk, hogy már nyitásra sokan érkeztek, hogy sétálni vigyenek egy-egy kutyát. Arra nagyon figyelünk, hogy maximum fél órás lehet egy séta, majd kis pihenőt kapnak, s azután jöhet az újabb önkéntes sétáltatóval az újabb fél óra. Nekünk az a célunk, hogy az állatainknak mindent meg tudjunk adni!”

Persze nem csak a kutyusokról, hanem a cicákról is szól ez a két nap. Őket a cicaházakban lehet megnézni, simogatni, és aki beleszeret valamelyikbe, az örökbe is fogadhatja. Ez természetesen a kutyákra is vonatkozik, hiszen bármennyire megtesznek mindent a menhely munkatársai és az önkéntesek, minden lakójuk arról álmodik, hogy egyszer igazi szerető gazdája legyen.

„Kölyök és felnőtt kutyáink is vannak, többen már régóta nálunk laknak. Nagyon szeretnénk, ha mindenki megfelelő helyre kerüljön. Az ilyen események kiválóak arra, hogy elinduljon egy örökbefogadási folyamat, tehát az a gyakorlat már megszűnt – a kutyák esetében – hogy azonnal haza lehet őket vinni, ezt jó ha tudják a gazdijelöltek.”

A Győri Menhelyen is arra törekszenek tehát, hogy a kutyák és a cicák a legjobb helyekre kerüljenek, ezért is van szükség az örökbefogadási protokollra. Példaként említik, hogy van egy család, aki már kiválasztotta a kutyust, meg is feleltek majdnem minden kritériumnak, azonban az építkezést még nem fejezték be teljesen. A kutya természetesen addig maradhat a menhelyen, lelkiismeretesen gondoskodnak tovább róla, s ha az új otthonában kész a biztonságot adó kerítés, máris jöhet a végleges egymásra találás négylábú és kétlábú között.

Cicából teljes telt ház van, talán soha nem is volt még ennyi gazdivárományos szőrmók a győri menhelyen. A szakember elmondta, egyértelmű ok a házi szaporítás, illetve az ivartalanítás hiánya, amelynek fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A helyzet lassan kezelhetetlenné válik, s kevesen akarják felismerni az emberi felelősséget. Rendszeresen kartondobozok várják a gondozókat a bejárat előtt, s nehéz megértetni az emberekkel, hogy véges a menhely kapacitása is. Az is elhangzott, hogy nem csak náluk ez a helyzet, hanem a többi alapítványnál is. Egyszerűen valahogy muszáj lenne elfogadnia az embereknek, hogy a felelős állattartás igenis nagyon komoly téma, amelynek az egyik legfontosabb szelete az ivartalanítás.

A Győri Állatmenhelyen tehát ma és holnap is nagy szeretettel várnak mindenkit akik szeretik az állatokat, akik szeretnének örömet okozni a gazdira váró négylábúaknak, aki tennének egy kellemes sétát a jó időben, kutyatársaságban. Na meg természetesen leginkább azokat, akik szeretnék megismerni a jövendőbeli leghűségesebb társat, vagy a legbolondosabb cica egyéniséget.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #állattartás | #Győri Állatmenhely | #híradó |