Textilgyűjtő edényeket helyezett ki a MOHU városszerte

Szöveg és fotó: Venesz Klaudia
2024.05.28. 14:55

Városszerte félszáz textilgyűjtő edényt helyez ki hétfőig a MOHU. Az első ilyen szelektív gyűjtőket kedden telepítették Ménfőcsanakon, a Hármashatár úti szelektív gyűjtősziget vasút felőli részén és a Coop ABC oldalánál.

Mintegy 250 kilogrammnyi textília összegyűjtésére alkalmas edényeket telepített a MOHU Ménfőcsanak városrészbe. A magyarok évente átlagosan 26 kilónyi ruhaneműt vásárolnak, ebből 11 kilónyi landol a szemétben – ezek jó része viszont újrahasznosítható, ezt a törekvést támogatja a hulladékgazdálkodási cég.

Ménfőcsanak városrészben régóta napirenden van a ruhagyűjtő konténerek kérdése. Hosszas tárgyalásokat követően a MOHU két edényt helyezett el a városrészben. A helyszíneket egyelőre tesztelik – a Hármashatár úti szelektív gyűjtősziget vasút felőli részén és a Coop ABC oldalában helyeztek el egy-egy eszközt. Az ürítésüket igény szerint végzik a szakemberek.

„A Zöld Győr koncepció jegyében fontosnak tartjuk, hogy minden olyan kezdeményezéshez csatlakozzunk, ami segíti a lakosokat a szelektív hulladékgyűjtésben. Egyrészt abban, hogy minél közelebb legyen hozzájuk a lehetőség, másrészt abban, hogy minden hulladékfajtát el tudjanak helyezni a különböző városrészekben is. A szelektív hulladékgyűjtés mellett már az olajsgyűjtés is régóta működik a városban, és az egyik legaktívabb gyűjtő a ménfőcsanaki közösség. ” – mondta el lapunknak dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. Egy országosan egyedülálló kezdeményezésben vehetünk részt: a MOHU 50 darab edényt helyez ki főként szelektív gyűjtőszigetek környezetében, de akár intézményekben is – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Az edények kinézetében nincs különbség, a már hulladékudvarban megszokott, felmatricázott konténereket használják. Győrt kiemelt projektként kezeli a MOHU, mivel városunk élen jár a tudatos szelektív gyűjtésben és a használt étolajos gyűjtőedényeket is nálunk veszik igénybe a legtöbben – ismertette a részleteket Hermann Etelka, az önkormányzat Környezetvédelmi osztályának osztályvezetője. A kukák kialakításakor ügyeltek arra, hogy kizárólag bepakolni lehessen, a kiszedést a mechanika gátolja. Az alpolgármester és a környezetvédelmi osztály folyamatosan dolgozik azon, hogy megszilárdítsa a tudatos gondolkodást: szeretnének a kozmetikai termékek elhelyezésére alkalmas gyűjtőket beszerezni, hiszen ezek veszélyes hulladéknak minősülnek.

A hétfőig kihelyezésre kerülő textilgyűjtők helyszíneiről IDE KATTINTVA tájékozódhat.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr | #hulladékkezelés | #MOHU |