Hirdetés

Tesztelték az új magyar csuklós buszt

Fotó: O. Jakócs Péter
Németh Boglárka
2021.11.10. 14:23

Szerda délelőtt a Dunakapu téren mutatták be a legújabb magyar fejlesztésű és gyártású csuklós autóbuszt.

Hirdetés

A Credobus Econell 18 Next a Kravtex-Kühne csoport saját fejlesztése. A jármű újdonság világ szinten is egyedülálló: három tonnával könnyebb, mint a többi csuklós busz, továbbá innovatív futómű- konfigurációval és az optimalizált vázszerkezettel rendelkezik, valamint kevesebb üzemanyagot fogyaszt, ezáltal nagyon alacsony a szén-dioxid kibocsátása is.

Jó hírét viszi Győrnek – ez a felirat volt látható a legmodernebb buszon. Tormássy Attila, a Kravtex Kft. értékesítési és marketingvezetője kiemelte, hogy ez az egyetlen 19,5″ kerékrendszerű csuklós busz a világon, így a megszokott 17-18 tonnás súlyt 14 tonnára tudták csökkenteni. Emellett a jármű környezetbarát, hiszen: üzemanyag-felhasználása 15 %-kal, éves CO2-kibocsátása pedig mintegy 10.000 kg-mal kedvezőbb versenytársainál.

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója a busz bemutatásán arról is beszélt: a megyében buszgyártás az ő cégükkel együtt körülbelül 500 családnak ad megélhetési lehetőséget. Mindemellett nagyon sok más magyar beszállítónk is van és mi kijelenthetjük, hogy a busznak értékesítési árának a 75%-a magyar cégekhez vezethető vissza.”

Dr. Dézsi Csaba András a sajtóeseményen arról beszélt, hogy a város számára rendkívül fontos a környezetvédelem, az ilyen típusú járművek pedig nagyban szolgálják bolygónk megóvását. A polgármester hozzátette: ez a csuklós busz a legek autóbusza. “Könnyebb a többinél, kevesebbet fogyaszt a többinél és sokkal kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint a többiek. Ez már három “leg” egy adott termék esetében.”

A csuklós autóbuszt ezt követően tesztelték is. Mivel Dr. Dézsi Csaba Andrásnak sok munkája volt, így az utazás a Városházára vezetett. Ott már a legapróbb, mosolygós győriek is felszállhattak és kipróbálhatták a hazai buszgyártás legújabb termékét.

Galéria: O. Jakócs Péter

Kapcsolódó témák: #autóbuszgyártás | #gazdaság | #innováció |
Hirdetés