Teljes értékű élet látássérültként is

Németh Boglárka Fotó: O. Jakócs Péter
2023.04.04. 14:10

Fóris Norbert látássérültként jött a világra, ennek ellenére teljes értékű életet él. Többek között erről is mesélt a Fekete István Iskola felső tagozatosainak kedd reggel. Dr. Dézsi Csaba András polgármester kérdezte az egyetemista parasportolót a mindennapok kihívásairól. Norbert vakvezető kutyájával, Gyömbérrel érkezett és minden kérdésre jóízű, szarkasztikus humorú, de őszinte választ adott. Norbert hangsúlyozta: nem szeretné, hogy sajnálják, az a vágya, hogy olyan életet éljen és olyan pályát fusson be, amely példaértékű lehet minden ember számára.

Norbertnek több diplomája van sportszervezői területen, mindezek mellett pedig korosztályos Európa-bajnok cselgáncsozó, aki a paralimpián is képviselné hazánkat. A Vuksulisoknak mesélt sikerekről és kudarcokról, a záporozó kérdésekre kellő humorral felelt. 

“Nekem a legmegdöbbentőbb az, hogy amikor megkérdezték tőle a gyerekek, mit szólna ahhoz, ha visszakaphatná a látását azt mondta, hogy már nem szeretné, mert neki ez a természetes élet és így jól érzi magát. Rengeteg kérdés merült fel, fantasztikus az iskola és a légköre is, hiszen nagyon őszinte és érdeklődő gyerekeket nevelnek itt a pedagógusok. Én azért vagyok itt, hogy feloldjam a hallgatóság és az előadó közötti szakadékot a kérdéseimmel, ez a gát feloldódott és tényleg záporoztak a kérdések.” – számolt be Dr. Dézsi Csaba András polgármester, aki hozzátette, hogy Norbert élete példaértékű és ha őt hallgatjuk, akkor saját, nagynak tűnő problémáink is eltörpülnek. 

A fiatalember többször is hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy nem sajnálatra, hanem elfogadásra van szükség és reméli példájával az ép embereknek is tud adni motivációt. „Az a legfontosabb, hogy a gyerekek ne tekintsenek ránk félelemmel és merjenek hozzánk szólni, esetleg megkérdezni, hogy van-e szükségünk segítségre. Ha ez nem is történik meg, akkor pedig ne úgy gondoljanak ránk, hogy mi olyanok vagyunk, akiktől tartani kell, hanem, hogy elfogadják, hogy mi is élünk, itt vagyunk közöttük és egyébként boldogok vagyunk és mi is csinálunk olyat, ami az ő életüket jobbá teszi. “- emelte ki Fóris Norbert. 

A Fekete iskola igazgatója szerint nagyon sokat meríthetnek a fiatalok Norbert pozitív életszemléletéből. “Nagyon fontosnak érzem, hogy az iskolában minden tanulónak a személyiségfejlesztésére nagyon figyeljünk oda és arra, hogy a más élethelyzetben lévő embereket is megismerjük. Iskolánkban vannak mozgássérült tanulók is szép számmal, így nagyon sokat jelent ez az előadás az integráció szempontjából és abból, hogy mindenkinek a közös értékét, legjobb tudását tudjuk elfogadni, egymást segíteni és közösen tudjunk egy célért küzdeni, hogy boldog felnőtté váljanak.”- zárta gondolatait Németh Péter, Vuksuli igazgatója. 

Kapcsolódó témák: #Győr | #iskolák | #vakok és gyengénlátók |