Télen is legyen rendben az immunrendszerünk

Győr+ depositphotos.com
2023.02.12. 13:03

Miért vagyunk fogékonyabbak a betegségekre télen? A mögöttünk hagyott, járvánnyal terhelt években sokakban erősödött a tudatosság mind a higiénia, mind az egészségmegőrzés terén. Az alapos fertőtlenítés vagy a rendszeres kézmosás minden évszakban szükséges, télen pedig különösen, amikor kifejezetten kedvező a környezet a vírusok terjedésének.

Kerüljük a zsúfolt tereket

A tél a betegségek időszaka, ezért az általános higiénia mellett az is nagyon fontos, hogy gondoskodjunk immunrendszerünk megfelelő felkészítéséről ezekre a napfényben ínséges napokra. Az ősz és a tél hagyományosan a légúti megbetegedések időszaka, sokunkat nem kímél meg a nátha és a torokfájás ezekben a hónapokban.

A kinti hideg gyakran beltérre kényszeríti az embereket, ahol összezsúfolódva remek terepet biztosítanak a kórokozók terjedésének. Az alacsonyabb hőmérséklet ráadásul általánosságban lassabb és gyengébb immunválaszt eredményez, ami alapvetően fogékonyabbá teszi a szervezetet a fertőzésekre. Kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk, ami szintén vezethet az immunrendszer gyengüléséhez. A mozgásszegényebb mindennapok és a nyomasztó sötétség depresszív hatása szintén olyan tényezők, amelyek gyengítik a szervezet ellenálló képességét.

Mit tehetünk immunrendszerünk erősítéséért?

Ahhoz, hogy a legjobban hasznosítsuk ezt az időszakot és a leghatékonyabb legyen a regeneráció, aludjunk 7-9 órát. Alvás előtt 3-4 órával együnk utoljára, a lefekvéshez pedig teremtsünk ideális viszonyokat, zaj- és fénymentes környezetet. Ha pedig kifejezetten rossz alvók vagyunk, bizonyos vitaminok segíthetnek nemcsak a könnyebb álomba merülésben, hanem az alvásminőség javításában is.

Maradjunk aktívak

A rendszeres testmozgásnak számos egészségügyi előnye van, amellett, hogy az általános közérzetet javítja, segíti a vérnyomás szabályozását és a stressz csökkentését. Ez pedig elősegíti, hogy keringési rendszerünk képes legyen gyorsan reagálni, ha valamilyen fertőzés kerülne a szervezetbe. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, támogatja a test méregtelenítését és a szívbetegségek elleni küzdelemben is remek eszköz.

Beltéren télen is adottak a körülmények a sportoláshoz, de a friss levegőn is hasznos időt tölthetünk, nemcsak szervezetünket felfrissítve, hanem akár egy adag hasznos D-vitamint is magunkba szívva. Ez a módszer akkor lesz igazán hatékony, ha naponta legalább 30 percet töltünk mérsékelt testmozgással.

Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan

Általánosságban is fontos, hogy nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, télen pedig kifejezetten oda kell figyelnünk a kiegyensúlyozott étrendre. Bizonyos húsokhoz és különböző szénhidrátokhoz rendszeresen és egyszerűen hozzájutunk, de az olyan hasznos táplálékokat hajlamosak vagyunk kihagyni az étrendünkből, mint a halak vagy az olajos magvak, amelyek kifejezetten gazdagok omega-3 zsírsavakban. Tudatos étrenddel gondoskodhatunk a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok beviteléről, de akár különböző étrend-kiegészítőket is bátran fogyaszthatunk.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #vény nélkül |