Különleges védőburkolat a szökőkutakon

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.01.17. 20:46

A téli hónapokban a Győr-Szol Zrt. aktuális feladata a köztéri szökőkutak, csobogók téliesítése. Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester kezdeményezése nyomán 2018 óta egyes szökőkutakra olyan takaróponyvák kerülnek, melyeken a téli üzemszünet ideje alatt is látható, mely alkotást takarják. Így a korábbi egyszínű, nem túl esztétikus burkolatokat egyedi és látványos takarás váltotta fel a felújított szökőkutaknál.

2019-ben ilyen speciális burkolatot kapott a Bisinger sétányon a Faun és Nimfák alkotás, a Radó-szigeten a Vénusz-szobor és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtti díszkút. Korábban a Jedlik Ányos utcában található szódás szökőkutat, a megyei kormányhivatal előtti téren lévő zenélő szökőkutat, a Rába Hotel előtt található Ölelkező formák című csobogót és a Baross út és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán található Kőcsiga ivókutat is védelmező, egyben dekoratív burkolattal látták el.

Fotó: Marcali Gábor

Valamennyi alkotáson egy merevítő vázszerkezet tartja az anyagot, amely biztosítja, hogy az arra installált kép gyűrődésmentesen legyen látható, és ne tudjon alá befolyni a víz. A burkolat úgy véd a hideg idő viszontagságaitól, hogy egyúttal látható marad a műtárgy képe az arra járók számára.

A több éve zajló nagyszabású szökőkútfejlesztési program részeként 2020 tavaszán dr. Dézsi Csaba András, a körzet önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére a Bem téren található „Fiú tállal” elnevezésű köztéri alkotás és csobogó is megújul. A szobrot aMunkácsy-díjas szobrász, Kiss Sándor készítette 1965-ben. A szökőkút régóta nem üzemel, gazdaságtalan működésű volt, hiszen nem volt benne vízforgató, így nagy mennyiségű vizet pazarolt el, ami a mai környezettudatos korban nem elfogadható, így vízforgató kerül bele, s a szivárgó medencetest felújítása is szükségessé vált a szobor megtisztítása mellett. Ugyanitt a kis tér környezete, a zöldterület, a padok is megújulnak. A téren automata öntözőrendszer is létesül a füvesített részen.

Győr-Szol Zrt.
Televíziós szerkesztő: Zombi-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #Győr+ TV |