Hirdetés

Tehetséggondozó központ lesz a Kishilton

Fotó: Ács Tamás
Hajba Ferenc
2021.06.02. 13:15

A Győrben Kishiltonként ismert Hotel Konferencia a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásának győri oktatási központja lesz, jelentették be szerdán a helyszínen.

Hirdetés

A Rába által vendégháznak és konferenciaközpontnak épített centrumot az ismét állami tulajdonban működő cég nyilvános pályázaton eladásra hirdette meg. Tudomásunk szerint liciten, másfél milliárd forintért került az MCC tulajdonába.

Az intézményben már az idén szeptembertől megkezdődnek az oktatási-tehetséggondozási programok, jelentette be Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke. Utalt arra, hogy a kollégium 25 éve magánalapítványként kezdte meg működését. Az Országgyűlés tavaly a kollégium jelentős anyagi támogatásról döntött.

Hirdetés

Orbán Balázs szerint az MCC működése és állami támogatása abból a felismerésből indult ki: Magyarországnak nincsenek jelentős ásványkincsei, földrajzi adottságai sem kiemelkedőek, így aztán leginkább a saját tudásunkra számíthatunk. Az MCC az idén Magyarországon már 14, a Kárpát medence egészében összesen 23 településen rendelkezik méltó oktatási központtal, s több ezer diák kapcsolódik hozzájuk.

Győr iskolaváros, hagyományos nívós oktatási intézményekkel, kezdte beszédét dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az itt megszerzett tudást a diákok szerte a világban használni tudják, szerencsére közülük sokan maradnak, vagy visszatérnek dolgozni iskolavárosukba. Ezt a tudást speciális ismeretanyaggal gyarapítja a Mathias Corvinus Collégium, ezért a város nyitottan és örömmel fogadja az MCC győri letelepedését.

Sikerült megtalálni azt az épületet is, mely Győr központjában áll, a saját korában korszerű volt, átgondolt működési koncepcióval jött létre. Jelenleg funkciójának jelentős részét azonban elvesztette, inkább esküvői helyszín, vállalati találkozóhely, illetve esetenként konferenciáknak ad helyet. Most állandó otthona lesz a tehetségképzésnek, miközben nyitottságát továbbra is megőrzi, a kollégium mellett alkalmanként fontos társadalmi események helyszíne lehet.

Az MCC vezetői azt ígérték, hogy „költenek is az épületre”, elvégzik a szükséges felújításokat.

Dr. Fekete Dávid, az MCC győri képviseletvezetője szerint szeptembertől már mintegy száz fiatal tehetség számára nyílik meg a tehetséggondozás lehetősége. A fiatalok nyitottak a kezdeményezésre, osztotta meg eddigi tapasztalatait dr. Fekete Dávid. Hozzátette: a szellemi műhely kínálatába neves külföldi vendégprofesszorok is bekapcsolódnak.

Három korosztály számára hirdették meg a képzést: az általános iskolások közül azoknak, akik most szeptemberben lesznek ötödikesek. A 9-12 évfolyamos középiskolásokat, illetve a leendő egyetemistákat is várják az ingyenes, ám felvételi vizsgához kötött képzésre. Az MCC honlapján minden tudnivaló elérhető.

Galéria: Ács Tamás

A Győr+ TV Híradójának tudósítása:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat