Szemszög

Tavaszi zsongás

Fotó: Nagy Ferenc
Nagy Ferenc
2021.05.20. 16:03

Évek óta olyan érzésem van, mintha három évszakra zsugorodott volna a természet körforgása. Nyár, ősz, tél, és újra nyár. Idén azonban fantasztikusan zsongó tavaszra leltünk ismét.

Madárcsicsergés, virágba borult fák, és bódító tavaszi illatok. Kezdődött a magnóliák virágzásával, majd folytatódott a díszcseresznye és a díszalmák pompás virágkölteményeivel az ágak bimbózó, majd kipattanó hajtásain. A madarak lázas násztáncba kezdtek, és nekiálltak felújítani a tavalyi fészket, vagy éppen újat készíteni puha fűszálakból és pihetollakból. A város parkjai és közterei, valamint a szépen gondozott körforgalmak rendezett virágágyásokkal igazán szép színes látványt nyújtanak, hála a jól átgondolt és kivitelezett városházi munkának, aminek végeredménye, hogy Győr egy igazán korszerű, és átgondolt környezetvédelemben is első helyen járó európai nagyváros. Gondozott füves területek, és számtalan friss facsemete ültetése, valamint több ezer újonann telepített növény frissíti egy-egy kivágott öreg- és veszélyes fa kényszerű eltávolítását.

Az újonnan telepített fák és cserjék, árnyékot adnak, és lakóhelyül szolgálnak komplex biológiai közösségeknek, az évelő és egynyári virágokkal együtt. Természetes méhlegelőként segítik ezeket az apró és nagyon fontos kis rovarokat a táplálkozásban. Ne feledjük, hogy a méhek nem csak mézet termelnek, hanem minden harmadik, általunk megrágott falat előállításában is elsődleges szerepük van a kultúrnövények beporzásával.

Gyümölcsfák , repce, napraforgó és társaik szorgos kis munkásai milliárdnyi mikroszkopikus munkája teszi lehetővé életünket. Vigyázzunk rájuk! Ne feledjük azt sem, hogy manapság különböző biológiai szerekkel permeteznek, és a szúnyogok gyérítése is környezetkímélő módszerekkel történik. Védelmet nyújtunk a másik veszélyeztetett fajnak a fecskéknek is, akik több tonna káros rovart, elsősorban szúnyogot pusztítanak el. Városszerte mozgalom kezdődött a megmentésükre, fészkek kihelyezésével, és sárgyűjtési helyek kialakításával. Elmondhatjuk, hogy a városházi környezetvédelmi bizottság, rendkívül hasznos és átgondolt feladatot teljesít.

De térjünk vissza a virágzó fákra, cserjékre és egyéb növényekre! Képgalériánkban a Somos utca pompás japán cseresznye fáiban és a városháza bámulatos magnóliáiban gyönyörködhetünk, amit megfűszerez a díszalmafák és egyéb virágok látványa. Használjuk ki a friss levegő nyújtotta életérzést, hogy a több hónapi bezártság után, mentális és fizikai megújuláson mehessünk keresztül, természetesen az egészségügyi szabályok betartásával. Vagy ahogy a koszorús költő mondja: „ízi rájder öcsém!”. Mindenkinek szép napot kívánunk!

Tavaszi zsongás – képgaléria:

Fotó: Gáspár Judit, Magyar Judit, Nagy Ferenc

Kapcsolódó témák: #Szemszög | #tavasz |