Társadalmi munkában szépült meg az előkert

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2022.10.21. 20:37

A Győr+ Média székházánál lévő előkert közterület, s erősen ráfért már a takarítás, felfrissítés. Így kollégáinkkal úgy döntöttünk, kezünkbe vesszük a sorsát. Vagyis leginkább ásót, kapát, gereblyét ragadtunk, szakértő segítséget is kaptunk és széppé varázsoltuk az utcafrontot.

Hirdetés

A lelkesedésünket a szeles időjárás sem szegte, így október 21-én délután álltunk neki a kertészkedésnek. Segítségünkre mindvégig Nagykutasi Viktor kertész és kertész szakíró volt, aki nem csak a megfelelő szerszámokat hozta magával, hanem azt is magára vállalta, hogy kiválasztja azokat a növényeket, amelyeket a szakmai irányítása mellett végül majd elültetünk.

Hősiesen bevalljuk, hogy a gazos, kavicsos, elhanyagolt talajt meglehetősen nehéz volt kézi ásókkal fellazítani, bár egy ideig derekasan próbálkoztunk. A jó csapatokat pedig többnyire a szerencse és a jószándék is támogatja, így a Kultúrmérnök Kft. munkatársai a segítségünkre siettek. Ők egyébként épp a Kuopio parkban dolgoznak. Kis markolójukkal és teherautójukkal, na meg persze elsősorban az emberikkel talán nem is sejtik, mennyit lendítettek utcaszépészeti akciónkon. Köszönjük a kedves fiatalembereknek és főnökeiknek itt is!

A rendezett talajt tápláltuk szárított szarvasmarha trágyával, majd számos növényt ültettünk el: fagyalt, talajtakaró rózsát, tűzesőt, kakukkfüvet, törzses babérmeggyet, csíkos levelű kecskefűzet és borvörös hólyagvesszőt is. A csodás növényeket a Baráti Díszfaiskolából szereztük be, akiknek szintén köszönjük, hogy akciónk mellé álltak!

A választás során fontos szempont volt, hogy virágzó, színes, lombhullató és örökzöldek is helyet kapjanak a megújuló előkertben” – kezdte Nagykutasi Viktor.  „Szerettük volna a mai kert igényeit megmutatni, figyeltünk a biodiverzitásra. Egyébként a már meglévő növényzetből is csak azokat szedtük fel, amelyeket szükséges volt, de amiket jó állapotban találtunk azokat meghagyjuk. A gyepet virágzó évelőkkel váltottuk ki, tavasszal pedig a talaj kap egy mulcsréteget még.zárta a  szaktekintély, aki nélkül meglehetősen elvesztettek lettünk volna a gazdag növénykínálatban, illetve a szakmai irányítása is szükséges volt ahhoz, hogy szép és fenntartható kertet kapjunk, amelyet büszkén és elégedetten szemléltünk.

Tudjuk, hogy nem ért véget a munka a mai nappal, hanem sok-sok feladat vár még ránk, hogy a megújult kert megtartsa mostani szépségét, sőt, még szebb legyen az idő előrehaladtával. Ezért rendszeresen gyomlálnunk, metszenünk és természetesen öntöznünk is kell majd az előkertet. Tesszük mindezt majd örömmel, s reméljük az adyvárosiak is velünk lelkendeznek és jóleső érzéssel sétálnak el a megújult terület előtt.   

Galéria: Ács Tamás

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Adyváros | #kert | #Kertbarát | #növény | #összefogás |