Széchenyi István Egyetem

Tanítók napja: hagyomány és digitalizáció az egyetemen

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2022.03.17. 11:11

A győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara és a Magyar Pedagógiai Társaság Északnyugat-magyarországi Tagozata a tanítók napja alkalmából rendezte meg az Apáczai Módszertani Délutánt. A program fókuszában a hagyományos értékek és a digitalizáció kapcsolata állt.

A győri tanítóképzés több mint 240 éves hagyományokkal rendelkezik, hiszen a városban indult a történelmi Magyarország második mesterképző tanfolyama 1778-ban. Ezeket a hagyományokat viszi tovább a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara, amely a hazai tanítóképzés fontos bázisa.

„A tanítók számára jelentős feladat, hogy mindig a körülményekhez alkalmazkodva, a legmegfelelőbb módszert találják meg a tudás átadására. Elég csak a járványidőszakra gondolni, amikor a jelenléti helyett a digitális felületeken zajlott az oktatás, amely a korábbiakhoz képest új módszereket kívánt” – fogalmazott köszöntőjében dr. Pongrácz Attila, a kar dékánja. Hozzátette, a népi értékek és a digitális kultúra egyaránt megjelenik a nap programjában, ahogy a korszerű képzés szempontjából is hangsúlyos ezen ismeretek együttes átadása. Az Apáczai-kar évről évre megszervezett módszertani délutánjai a régiónkban dolgozó pedagógusok és hallgatóink, vagyis a jövő tanítói számára is a közösségi, szakmai értékteremtést szolgálják” – zárta dr. Pongrácz Attila.

„Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációknak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban” – idézte a győri kötődésű Kossuth-díjas író, Galgóczi Erzsébet szavait dr. Benyák Anikó, a Tanár- és Tanítóképző Tanszék tanszékvezetője, a kar oktatási dékánhelyettese. A szakember a tanítók napja alkalmából köszönetet mondott a pedagógusoknak azért az áldozatos munkáért, amit a fiatal generációkért végeznek. „Köszönet azért is, hogy a tanító szakos hallgatókat a gyakorlatukon nagy hozzáértéssel segítik, amelynek nagy szerepe van abban, hogy sokan köteleződnek el a szakma iránt” – hangsúlyozta.

Kövecsesné dr. Gősi Viktória, a Széchenyi István Egyetem docense, a Magyar Pedagógiai Társaság Északnyugat-magyarországi Tagozatának elnöke ismertette, hogy 2019-ben indult a magyarországi tanítóképző intézmények részvételével az országos kezdeményezés, amelynek értelmében minden évben március 12. környékén a Gergely-napi hagyományokhoz kapcsolódva ünneplik a tanítói hivatást. Hozzátette, a jövőre nézve bizakodásra ad okot, hogy végzett hallgatók szívesen maradnak e nem könnyű pályán, és szép sikereket érnek el hivatásukban. „Módszertani délutánunkon a tradíciók és a korszerűség jegyében a népszokások és néphagyományok mellett a digitális kultúra lehetőségeit vizsgáljuk meg” – ismertette a szakmai nap vezérfonalát a tanszékvezető.

Ezt követően dr. Vehrer Adél egyetemi docens a „Gergely-napi adománygyűjtéstől a komatál küldésig” címmel a gyerekek tavaszi népszokásokban játszott szerepéről, míg Szabó Krisztián tanító „Népszokások, néphagyományok az »Álomerdő Projektben«” címmel tartott előadást. A program második felében workshopot rendeztek Petzné dr. Tóth Szilvia és Reider József vezetésével a természettudományi, a technológiai, a mérnöki, a művészeti és a matematikai területek fejlesztése robotokkal témakörben, Simkó József irányításával pedig azt járták körbe a résztvevők, hogyan hozhatók létre meglévő tankönyvekhez interaktív kiterjesztett valóság tartalmak.

Forrás: Széchenyi István Egyetem