Tanévnyitó a Konkrétban

Fotó: Győr+ Televízió
Kárpát Zsolt
2022.08.31. 12:23

A csütörtökön kezdődő tanévben fel kell készülni a váratlan helyzetekre a pedagógusoknak és a diákoknak egyaránt. Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke reméli, hogy 2022-2023-ban az iskolákban végre az oktatásé lesz a főszerep.

Hirdetés

Minden pedagógus kollégának sikeres tanévet kívánok, és természetesen a gyerekeknek is azt kívánom, hogy abban az időszakban, amikor iskolába kell járni, akkor valóban erről szóljon ez az időszak. Mert ez az előző években nem mindig sikerült.– mondta Horváth Péter, aki hozzátette az intézményvezetők különleges helyzetekben kérhetik, hogy egy iskola online oktatásra térjen át.

Az iskola igazgató jelzést adhat a fenntartónak, hogy nem tudja biztosítani azokat a feltételeket, amelyek elegendők ahhoz, hogy jelenléti oktatást folytassunk. De azt gondolom jobb félni, mint megijedni és fel kell készülni arra az eshetőségre, akár ez energiaellátás miatt, hogy a digitális felületeken azonnal reagálni tudjunk, és ha szükséges átállhassunk digitális oktatásra.

Az elnök arról is beszélt, hogy a Nemzeti Alaptanterv 2020-as változásai jelentenek módosulást a tantárgyak szerkezetében.

Az iskoláknak minden évben célszerű elkészíteni ennek az első két évnek a mérlegét mi és hogyan sikerült. Most módosítani esetleg azokat a helyi tanterveket a tapasztalatok alapján. Másrészt például egy gimnáziumban a 11. évfolyamtól már megszűnnek azok a tantárgyak, biológia, kémia fizika, amik korábbi évben ilyenkor voltak. Kötelező lesz persze minden egyes diáknak valamilyen természettudományi tárgyat tanulni, aki nem választott fakultációt annak is. A digitális kultúra pedig, ami informatika néven volt ismert, 11.-ben is heti két órában lesz kötelező.

Az idei tanévről még többet megtudhatnak a szerda este 19.25-kor kezdődő Konkrét című műsorunkból.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #iskolák | #Konkrét | #Tanévkezdés |