Hirdetés

„TánciTánci”: a Győri Balett a legkisebbeket szólítja meg

Fotó: O. Jakócs Péter
Zoljánszky Alexandra
2020.07.20. 15:37

Dallal és cirógatással indult a Győri Balett „TánciTánci” elnevezésű baba-táncszínházi programsorozata hétfőn. A Kippkopp és Tipptopp című művet egyelőre csak próbaként mutatták be zárt körben azoknak, akik a leginkább értik, hogyan lehet eljutni a legkisebbek szívéhez. Az előadásra a Kippkopp és a Boribon sorozatok szerzője is elfogadta a meghívást.

Hirdetés

„A napsütötte őszi erdőt felkavarta a szél. Egy helikopter-falevélen gesztenye-kislány utazott magasban. Fel akarta fedezni a világot. Lassan, óvatosan ereszkedett lefelé. Éppen ott pottyant le, ahol egy sün turkált a tarka levelek között” – így kezdődik Marék Veronika könyvében Kippkopp és Tipptopp meséje, s nem történt ez másként a Győri Balett próbatermében tartott előadáson sem.

A társulat közelmúltban kinevezett új igazgatója, Velekei László már jelezte, szeretne nyitni a legkisebbek felé, hiszen a csecsemőknek, illetve a náluk nagyobbaknak készült előadások nemcsak fejlesztenek, de bíznak abban is, hogy később értő közönségük nevelkedhet a táncszínházba járó kicsikből.

Hirdetés

A hétfői előadás egy próba volt, amit zárt körben rendeztek meg: a meghívott bölcsőde- és óvodapedagógusok tanácsát kikérve szeretnék tökéletesíteni a produkciót, amelyet a legkisebbeknek elvinnének a bölcsődékbe, az óvodások esetében azonban már szeretnék, hogy házhoz jöjjenek, megismerkedni a Győri Balett közegével is. „A csecsemőknek szánt előadást negyed órában szabtuk meg, mert az ő figyelmük nagyjából ennyi időre ragadható meg egyszerre. Az óvodásoknak készülő verziót kiegészítjük képességfejlesztő eszközökkel, játékokkal is” – árulta el Velekei László, aki azt is elmesélte, kislányát hat hónapos kora óta viszik korának megfelelő előadásokra, amelyek nagyon jó hatással vannak a fejlődésére.

Csepi Alexandra dramaturg, a táncszínházi program felelőse emlékeztetett, a társulat eddig is fontosnak tartotta, hogy a gyerekeket és a fiatalokat is bevonják a művészetükbe, az új programsorozattal viszont a legkisebbekhez is szólhatnak. Ezt több lépcsőben képzelik el: az első, hogy több, a Kippkopphoz és Tipptopphoz hasonló előadást hozzanak létre. A második lépcsőben az előadásokhoz Ringató jellegű foglalkozásokat is kapcsolnak – ebből ízelítőt is adott hétfőn Gerbert Judit. „A harmadik lépcsőfok az igazán nagy vállalás részünkről, szeretnénk egy mozgásfejlesztés programot indítani a legkisebbeknek is táncművészeink segítségével decembertől” – adta hírül Csepi Alexandra.

Az első előadásra elfogadta a meghívást Marék Veronika József Attila-díjas író, grafikus is, aki számos képes mesekönyve és gyermekregénye miatt ismert határainkon túl is. Ő többek mellett a Kippkopp, valamint a Boribon és Annipani sorozatok szerzője. A Győr+ Média kérdésére elmondta, nagyon tetszett neki a Győri Balett előadása, mert komolyan vették a gyerekeket. „Majdnem az egész könyvet sikerült elmesélniük, a tiszta tánc megjelenése pedig kifejezetten ragyogó volt. A végén pedig, felszabadult és nagyvonalú vendéglátást láthattunk, hiszen a gyerekek felmehettek a színpadra, és együtt labdázhattak, táncolhattak a résztvevőkkel. A Győri Balett ezzel elkezdte kiművelni a jövőbeli közönségét” – sorolta az írónő, mi minden fogta meg a társulat előadásában. Szerinte ez az önkifejezési mód közel áll a kicsikhez, és hozzá is, édesanyja gyerekkorában még egy táncstúdióba is beíratta. „Rájöttem, hogy a rajzolás közel áll a tánchoz, mert mozdulatokat rajzolok, amik kifejeznek valamit” – árulta el Marék Veronika, aki úgy véli, a gyerekek ma is ugyanolyan nyitottan és kedvesen fogadják a munkáit, mint évtizedekkel ezelőtt.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #Győri Balett | #híradó | #szabadidő |
likeold
a fb oldalunkat