Táncban az erő

Pécskai István Fotó: Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület
2022.11.20. 10:37

A kulturális és a művészeti értékek megteremtésében, a ménfői és a csanaki népi hagyományok ápolásában, valamint a helyi közösségi élet szervezésében is kiemelkedő szerepet játszik a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület.

Hirdetés

A felsorolt érdemek elismeréseként a győri társulat két esztendővel ezelőtt „Ménfőcsanak Szolgálatáért” díjat kapott. Az egyesület egyébként ebben az esztendőben már a tizenhetedik születésnapját ünnepli. Van kezdő, junior, ifi és felnőtt csoportja. Ugyanakkor az újrakezdő táncosoknak is ideális terep az előrelépésre.

„Az a célunk, hogy folyamatosan fejlődjünk. Nehéz időszakot élünk meg, hiszen a pandémia után most gazdasági válság sújt bennünket. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy előrelépjünk. Készülünk például egy új rendezvénnyel, amely az egész Rábaközt érinti. Úgy látom, hogy a tánc szerencsére továbbra is népszerű a fiatalok körében, ez pedig kiemelten fontos” – mondta lapunknak Klauz Balázs, a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület elnöke.

Hozzátette, a két évvel ezelőtt megítélt elismerés remek visszajelzés volt számukra, hogy jól végzik a munkájukat, amire a városnak a jövőben is nagy szüksége van. „Meglepetés volt, hiszen előzetesen nem számítottunk rá, hogy Ménfőcsanak szolgálatáért díjjal tüntetnek ki bennünket. Persze nagyon örültünk neki. Leginkább azért, mert visszacsatolást kaptunk, hogy a város vezetése számol velünk, s elismeri a tevékenységünket” – fogalmazott Klauz Balázs.

A Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület elsődlegesen azért jött létre, hogy a különböző tánccsoportokat támogassa és fejlessze, a szervezésüket és a működésük feltételeit megteremtse. Az egyesület emellett igyekszik olyan programok és kulturális csoportok mellé állni, amelyek a gyermek- és fiatalkorúak részére lehetőséget teremtenek a közösségépítésre, a képességfejlesztésre, s népszerűsítik a mozgás szeretetét, valamint a szabadidő hasznos eltöltését.

Az egyesület alapítói, köztük Klauz Balázs, Király Genovéva alelnök, kemény munkával elérték, hogy az évek alatt a maroknyi tánckedvelő fiatalból több száz fős közösség kovácsolódott, s a népszerűsége időről időre növekszik.

A Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület egyébként a tánchoz kapcsolódó egyéb művészeti társterületek – a népzene és az alkotóművészet – oktatását is támogatja. Ehhez kapcsolódóan mind az autentikus, mind pedig a tematikus stílusú táncok terén szeretne tagokat toborozni.

Hirdetés