Takarékos, de jó évet zárt a győri törvénykezés

Szigeti Sándor Fotó: Marcali Gábor
2023.05.09. 12:56

Az illegális migrációval kapcsolatos eljárások felfelé húzzák a büntetőügyek számát Győrben, és komoly spórolással fékezték meg rezsiszámláikat a bíróságok – többek között ez derült ki a Győri Törvényszéken kedden megtartott sajtótájékoztatón.

Az idei összbírói értekezlet előtt hagyományosan sajtótájékoztatón értékelték a Győri Járásbíróság, a Győri Törvényszék és a Győri Ítélőtábla munkáját.

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy megalapozott és időszerű törvénykezés zajlik Győrben, ráadásul a határozatok társadalmi elfogadottsága is igen magas. A két éven túl elhúzódó ügyek száma a Győri Törvényszéken az országos átlagot is meghaladó mértékben, több mint 50 százalékkal csökkent 2020-hoz képest. Civilisztika ügyszakban az ítéletek több mint 90%-a ellen nem éltek jogorvoslati lehetőséggel az ügyfelek” – hangsúlyozta az Országos Bírói Hivatal elnöke.

Dr. Senyei György

„Míg a Győri Járásbíróságon és törvényszéken az országos átlaghoz hasonlóan 2,8 százalékkal csökkent az ügyérkezések száma, addig a Győri Ítélőtáblán 1,3 százalékkal nőtt. Eközben 426 millió forint értékben valósultak meg tárgyieszköz-fejlesztések és épület-energetikai korszerűsítések, az újonnan létesülő Csornai Járásbíróságon pedig a július végi átadást követően szeptemberben megindul munka” – tette hozzá dr. Senyei György.

A háború nyomában járó energia-árrobbanás a bíróságokat sem kímélte. Mint kiderült, természetesen a bíróságok is tartották magukat az előírásokhoz, és ennek megfelelően csak 18 fokos temperálást biztosítottak a tárgyalótermekben, valamint az irodahelyiségekben.

Dr. Széplaki László

„Több mint ötven százalékkal sikerült mérsékelnünk az energiafogyasztásunkat és a gázfelhasználást. Ebben komoly szerepe volt a Győri Ítélőtábla épületén kialakított új napelemparknak. Igaz, a számláink még így sem igazán csökkentek, de legalább nem is nőttek tovább” – mondta el dr. Széplaki László. A Győri Ítélőtábla elnöke aláhúzta: a legtöbb ügy Székesfehérvárról érkezik hozzájuk. A Győri Ítélőtábla elé terjesztett polgári peres eljárások száma csökkent, ugyanakkor a büntetőügyek száma jelentősen nőtt. Az elnök fontos lépésnek nevezte a bírósági fogalmazóképzés regionálissá alakítását.

Dr. Somogyi Zoltán

A Győri Törvényszéket az elmúlt év nyarától vezető dr. Somogyi Zoltán többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a covid-járvány időszakához képest másfél-kétszeresére emelkedett a büntetőügyeik száma:

Ez elsősorban a Győr-Moson-Sopront is érintő illegális migrációval és embercsempészettel hozható összefüggésbe. Az elkövetők 90 százaléka külföldi, amely rendkívüli módon megnöveli az eljárásokkal kapcsolatos költségeinket, hiszen a fordítói, tolmácsi és kirendelt védői díjak is tovább nőttek.

Somogyi Zoltán arról is beszélt, hogy bár az éves ügyszámuk 40 ezer alá esett, a peres ügyek tavaly 4,8 százalékkal emelkedtek, ami majdnem háromszorosa az országos átlagnak.

A sajtótájékoztató után kezdetét vette az összbírói értekezlet

Végül szót ejtett arról is, hogy az átgondolt működésnek köszönhetően jelentős összeget sikerült megspórolniuk: „Hat épület áll a kezelésünkben, ahol összességében 35 százalékkal sikerült csökkentenünk az energiafelhasználásunkat, ezzel 46 millió forintot takarítottunk meg az őszi és téli hónapok folyamán” – tette hozzá a Győri Törvényszék elnöke.

Kapcsolódó témák: #bíróságok | #évértékelő | #Győr |