Szarka Zsófi Konyhája

Szüreti komák

Szarka Zsófi
2019.10.04. 10:16

Nagy gazdaságokban a szüret csupán munkát jelentett, a családi pincészeteknél viszont az egyik legnagyobb őszi ünnepet és mulatságot, sok jó baráttal és finomsággal.

A 18–19. században a szüret időpontja valamilyen jeles naphoz kötődött. A Dunántúl nagy részén és Erdélyben például Terézia napjára, október 15-re esett. A szüret definíciója akkor: parasztgazdaságban kölcsönös segítséggel végzett társas munka, nagyobb gazdaságban főként robotmunka.

Azonban a kisebb szőlőkben a család csakis a barátokra, ismerősökre, azaz a komákra számíthat, akikkel leszüretel. Vendégül látja őket étellel-itallal, a szőlőből, mustból kóstolót visznek haza. Estére pedig, mikorra leszedték az összes szőlőt, lepréselték, hordókat mostak, akkor jön az igazi ünneplés.

A háziasszonyok ez idő alatt elkészülnek a lakomával, aminek kiadósnak kell lennie és szezonálisnak, hiszen ez a fizetség a jó munkáért és a szokás is ezt diktálja: szőlős lepény, vadhúsok, töltött szőlőlevelek, sütőtök és gomba. Kiadós leves, kiadós feltét, és a bőséges főétel után pedig mindenki a legjobb komává válik, legalábbis aznap estére!

Fűszeres sütőtökleves, gombás rétessel

Bevásárlólista

Sütőtökleves:

  • 500 g hámozott sütőtök,
  • fél fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 kk. gyömbér,
  • fél mk. őrölt bors,
  • 2 kk. só,
  • 200 ml kókusztejszín

Gombás rétes:

  • 1 cs. leveles tészta,
  • 1 kg gomba,
  • 6-7 levél friss rozmaring,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 50 g füstölt szalonna,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 kk. őrölt bors,
  • 2 kk. só,
  • 1 db tojás + 1 db a lekenéshez,
  • 1 csokor snidling

Elkészítés:

A sütőtök-krémleveshez a hagymát kevés olajon megdinsztelem, hozzáreszelem a fokhagymát, hozzáadom a kockázott tököt, az összes fűszert, felöntöm 2 dl vízzel és 25 percig fedő alatt puhára főzöm. Botmixerrel összeturmixolom, felöntöm a tejszínnel és felforralom, majd tálalom.

A rétes töltelékéhez a gombát meghámozom, felkarikázom, majd egy nagy serpenyőben először a hagymát, a fokhagymát és a kockázott szalonnát megdinsztelem. Sót, rozmaringot, borsot adok hozzá és ekkor dobom rá a gombát. Fedő alatt 10 percig, majd anélkül 15 percig dinsztelem. Egy tálba átszűröm, a levét leöntöm róla, kihűtöm. Amikor hideg a töltelék, 1 tojást keverek hozzá. A leveles tésztát lisztes felületen kinyújtom, a szélein 5–5 cm-t hagyva, megtöltöm a gombaraguval, feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, lekenem felvert tojással, villával mindenhol megszúrogatom és 180 fokos sütőben 35 percig pirosra sütöm.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |