Szülessen meg a színház csodája a Duna mentén!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.06.06. 12:07

Nagyszerű, a házigazda társulat által összeállított műsorral indult szerda este a II. Duna Nemzetközi Fesztivál. A Győri Nemzeti Színház művészei fantasztikus zenékkel kápráztatták el a teátrum előtti térre érkező közönséget, akiket az alpolgármester, dr. Pergel Elza, valamint a direktor, dr. Bakos-Kiss Gábor mellett Závogyán Magdolna is köszöntött. A Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára elismerően szólt a tavaly debütáló rendezvényről és Győr színes, kulturális életéről.

Kellemes nyári estén az igazgató tolmácsolásában, Frank Sinatra New York, New York című slágere lengte be először a színház szomszédságát, a II. János Pál pápa téren gyorsan megteltek az ülőhelyek, míg mások ölelkezve, vagy éppen ritmusra ringatózva hallgatták a jól ismert zenéket.

Természetesen a köszöntők sem maradhattak el az est kezdetén. „A Duna-menti népek identitását remekül képezi le a színházi életünk jelenkori állapota, útkeresése és víziói. A színház ma valós alternatívát kínál a digitális tartalmakkal szemben, jelenléti itt és most élménnyel nyűgöz le, személyiséget formál és közösséget teremt.

A Dunafeszt résztvevői számára ez a közösségformáló erő földrajzi paraméterek között született, ám valójában a vén folyó egy kulturális testvériséget, szellemi s lelki összetartozást tart mederben. Mindezek összessége olyan fényben képes felragyogni, hogy a fesztivál jóval többé válik, mint ötletes alapon szerveződő kora nyári találkozás, szórakozás” – fogalmazott a II. Duna Nemzetközi Fesztivál nyitógáláján Závogyán Magdolna. Az államtitkár egyúttal kiemelte, hogy a Duna hídjai között ott van maga a fesztivál is, és mint a víz, a rendezvénysorozat is megtisztulást hozó örök érték.

A programoktól roskadozó esemény ideje alatt öt ország, nyolc városából érkeznek társulatok Győrbe. „Öt napon keresztül élvezhetjük azt a kínálatot amit összeállított a teátrum a színházszerető közönségnek. Több helyszínen előadásokból, koncertekből, zenei csemegékből válogathatnak az érdeklődők. Győrt mindig ipari nagyvárosként szokták emlegetni, de büszkén mondhatom, hogy hosszú évek óta kulturális központként is funkcionálunk, hiszen színvonalas programoknak és sorozatoknak vagyunk a házigazdája, ráadásul olyan nagynevű társulatokkal büszkélkedhetünk, akik országhatárokon átívelő, mondhatnám azt is, hogy világ ismertséggel rendelkeznek” – ezt már dr. Pergel Elza mondta az önkormányzat képviseletében.

Ahogy arról a napokban portálunk is beszámolt 2024-ben nulladik nappal is kiegészült a kulturális fergeteg, egy diákoknak szóló szenzációs vetélkedővel.

A különleges kvíz legjobbjai, a Primadonnák csapatának tagjai a fesztivál megnyitóján vehették át jutalmukat, a polgármesteri különdíjat.

Az ünnepi pillanatok után végezetül dr. Bakos-Kiss Gábor szólt a jelenlévőkhöz. „Drága társulat, kedves közönségünk. Olyan jó így az évad végére érni, és itt állni újra a színház előtt. Évekkel ezelőtt álmodtunk ide egy fesztivált, egy olyan fesztivált, ami rólunk szól, a színházról szól, ahol kicsit vallhatunk magunkról és meghívhatunk társulatokat. Ismerkedünk, barátkozunk és meghallgatjuk egymást. Köszönjük Győr városának és a minisztériumnak a támogatását, hogy a tavalyi sikereink után, folytatódhat a kavalkád” – árulta el az igazgató.

Nem volt kérdés, hogy hatalmas ováció fogadja a Győri Nemzeti Színház művészeit, akik ezúttal is hozták a maximumot, az élmény és a siker így már az első napon is garantálta azt, hogy emlékezetessé váljon a 2024-es Dunafeszt.

Mutatjuk fotóinkon a gála legjobb pillanatait:

Galéria: MekliZ Fotó