Hirdetés
Híradó

Sztárok fotósa, a fény és árnyék művésze

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.03.12. 14:28

Dalí, Picasso és Chaplin képei is visszaköszönnek a Juan Gyenes fotóművész alkotásaiból nyílt tárlaton, az Esterházy-palotában. A győri kiállítás Gyenes hatalmas életművének egy szelete, a magyar és a spanyol képzőművész alkotóeleme, része az egyetemes kultúrának. Mestere az árnyak, a fény és a zene egy művészeti alkotásban való bemutatásának.

Hirdetés

A kiállítás közismert és ritkán látott alkotások segítségével meséli el a 20. század jelentős uralkodóit, politikusait, művészlegendáit megörökítő magyar származású, világhírű spanyol fotóművész Győrből induló életművét. A szerdai megnyitón dr. Dézsi Csaba András polgármester Gyenes János mesébe illő karrierjének győri indulásáról beszélt. 1928-ban költözött Győrbe, ahol sikeres fényképész szakvizsgát tett. Fotósorozatain kezdetben a város és számos szabadtéri életkép szerepelt.

Első fotóriporteri feladatát annak a váratlan találkozásnak köszönhette, hogy a győri pályaudvaron fotót készített Magyarország szépéről, Simon Böskéről, aki a Miss Európa választásra utazott. Ez a kép keltette fel a szakma érdeklődését Gyenes János fotói iránt.

Hirdetés

A polgármester kiemelte, a magyar oktatásnak köszönhetően számos tehetség, legyen az művész vagy orvos, ér el sikereket és megállja a helyét a nagyvilágban, öregbítve ezzel hazánk hírnevét.

Anunciada Fernández de Córdova y Alonso Viguera, Spanyolország budapesti nagykövete Gyenes spanyolországi munkásságát elevenítette fel. 1940-ben, az országba érkezését követően, közvetlen szemtanúja volt a 20. század második felében történő politikai, társadalmi, kulturális és művészeti eseményeinek. Lefényképezte a spanyol kulturális élet főszereplőit, színészeket, politikusokat, költőket, írókat. A madridi műtermében megfordult a kor számos híressége. Ő volt az első, aki hivatalos fényképet készíthetett a spanyol királyi párról, I. János Károlyról és Zsófia királynéről. 1989-ben sikerült megvalósítania legdédelgetettebb álmát, a San Telmo Királyi Szépművészeti Akadémia tagja lett, és a fotóművészet hivatalosan is önálló művészeti kategóriává vált.

Hat nyelven beszélt, de magyarul gondolkodott, magyarul számolt és magyarul imádkozott, sohasem felejtette el származását, miközben bejárta a világot művészetével – fogalmazott Irenka Gyenes Vázquez, a fotós lánya, aki Spanyolországból érkezett a megnyitóra. Az idén 25 éve elhunyt édesapja mint portrékészítő mindig azt mondta: „a lelkét szeretném megörökíteni”.

A portrék mellett megörökítette a zenét 500 koncerten, a színházat, több mint 600 színművet, a klasszikus balettet és a spanyol táncokat, a festőket és a festészetet, a 20. század nagyjait. Egymillió darab fotónegatívját a spanyol nemzeti könyvtár őrzi, de számos fotóját szülővárosának, Kaposvárnak ajándékozta.

Hegedűs György, a Somogyi Fotóklub elnöke, a fotóművész barátja megnyitóbeszédében kifejtette, hogy Gyenes hegedűművész szeretett volna lenni – édesapja, Gyenes Izsó alapította a kaposvári zeneiskolát –, ám rájött, hogy vannak nála jóval tehetségesebbek, így inkább fotoapparátjával próbálta megállítani a múló pillanatot. A fotóművész nem szakadt el a muzsikától, hiszen életművének jelentős részében világhírű zenészeket, operaénekeseket örökített meg, de egy-egy zenemű hatására is születtek képei. Festő legendák, Diego Velázquez és Francisco de Goya festészetéből inspirálódva, a fény-árnyék szerepére épített egyedi hangulatú alkotásain, a modell egyéniségét tökéletesen ábrázoló formanyelvvel oldotta meg az arcképfotózás finom intimitást igénylő feladatát.

Világhírűvé vált fotói között megtaláljuk Francisco Franco, Picasso, Miró, Dalí, Montserrat Caballé, Alicia de Larrocha fotói mellett a hollywoodi sztárok, Ava Gardner, Ingrid Bergman, Gary Cooper és Grace Kelly portréit is.

A Luz&Sombra című tárlat június 28-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV |
likeold
a fb oldalunkat