Korok és történetek

Szöktetés és rejtély a színházban

Fotó: Orosz Sándor
Győr+
2020.02.16. 07:37

Két bemutatóval gazdagította februárban a Győri Nemzeti Színház a Korok és történetek évadát: elsőként Mozart Szöktetés a szerájból című vígoperáját tűzte műsorára a teátrum, múlt hétvégén pedig Agatha Christie pszichothrillerének debütálását láthatta az izgalomra vágyó közönség.

Hirdetés

A Coopera és a Győri Nemzeti Színház harmadik éve hív életre közösen opera-előadásokat, hogy népszerűsítsék az operajátszást minőségi előadások létrehozásával. A sevillai borbély és a Figaro házassága után, idén is Mozartra esett a választás. A Szöktetés a szerájból című vígoperát február 1- jén mutatták be a Nagyszínházban, hazánk első számú operaénekeseivel a főszerepben. Az eredetileg a XVII. században játszódó történetet a darab rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás a mába ültette át.

„A darab üzenetei ugyanúgy igazak voltak akkor, mint ahogy most, ezeket próbáltuk megfejteni mai környezetben, hangulatban. Egyrészt a rabság valós veszélyét ábrázoljuk, ugyanakkor a szöktetés humorát is, illetve fontos szál a kulturális különbségekből adódó, nőkkel való bánásmódok bemutatása” – mondta el a Győr+ Televízió Kulisszák mögött című műsorában a táncművészként és koreográfusként is maradandót alkotó rendező.

Hazánk első számú operaénekesei mellett a győri előadásban közreműködik a teátrum énekkara, a zenekart a Kossuth-díjas Medveczky Ádám, illetve Rajna Martin vezényli. Mozart vígoperája a singspielre jellemző elemeket is tartalmaz, így kiemelt szerepet kap benne a próza, elsősorban Szelim pasa szerepében, ami a daljátékban egy másik játékstílust követel meg.

Agatha Christie krimije, a Váratlan vendég Forgács Péter igazgató rendezésében egy walesi kúriában játszódik. Egy ködös estén egy idegen sétál be az ajtón, ahol egy nőre bukkan, amint fegyverrel a férje holtteste fölött áll. A nő azonban zavart, a vallomása pedig egyáltalán nem meggyőző. Michael Starkwedder úgy dönt, hogy segít Laurának.

A rendőrség a nyomozás során olyan szálakat fedez fel, melyek egy két évvel korábbi gyilkossághoz vezetnek. Izgalmas kirakós játékra hívja nézőit tehát a Győri Nemzeti Színház társulata, Agatha Christie darabjában ugyanis semmi sem az, aminek első pillanatban látszik, a tragikus történések igazsága a részletekben rejlik. Az évad egyik kiemelkedő sikere, az Elisabeth című musical után Forgács Péter igazgató ismét nagy örömmel vágott bele a rendezésbe, kiváló csapatmunkában született meg a pontos és fegyelmezett előadás a Kisfaludy Teremben.


Fotó: Fehér Alexandra, Orosz Sándor

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győri Nemzeti Színház |