Hirdetés

Színes állatkerti nap értelmileg sérülteknek

Fotó: O. Jakócs Péter
Németh Boglárka
2022.05.25. 13:13

Az Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete a Fogyatékossággal Élők Napja alkalmából állatkerti látogatást tett. A programot minden évben megszervezik, idén több, mint ezren vettek részt rajta.

Hirdetés

A fiatalokat és az időseket Dr. Dézsi Csaba András, polgármester, Dr. Pergel Elza, alpolgármester és Széles Zoltán, az Arrabona Eagles Motoros Club titkára is köszöntötte. Az értelmileg sérültek együtt mozogtak a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület tagjaival, majd a fagyizást követően indulhatott az állatkerti túra.

Nagy volt a sürgés-forgás a Xantus János Állatkertben szerdán. Sok kísérővel és segítővel érkeztek a fiatalokból és idősekből álló csoportok a Fogyatékossággal Élők Napja alkalmából megtartott eseményre. A színpad előtt  gyülekeztek, ahol elsőként Tóth Jánosné, az ÉSSE korábbi vezetője köszöntötte őket. Őt Dr. Pergel Elza követte a színpadon, aki beszéde közben el is érzékenyült.

Hirdetés

“Együtt, közösen – mert nekünk mindent így kell csinálnunk, segítenünk kell egymást, tanulnunk kell egymás hibáiból, be kell építenünk az erényeket, az emberi tartást, életösztönt közös életünkbe, hiszen közösen alkotjuk az életet itt a Földön. Hiszem és tudom, hogy amikor arról beszélek különböző helyeken, más és máshogy gondolkodó emberek előtt, hogy nincs megkülönböztetés, nem szabad megkülönböztetésnek lennie. Az Értelmileg Sérültek segítői és aktivistái nap, mint nap azon dolgoznak, hogy az Önök mindennapjait ne árnyékolja be olyan körülmény, amely valljuk be megnehezíti a szürke hétköznapok egyhangúságát, szürkeségét. Hála és köszönet illeti a fáradozást” – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Az eseményre idén a polgármester is ellátogatott, aki kiemelte: “a győri vadaspark sokat fejlődött az elmúlt években, amelyben az országgyűlési képviselők mellett Andréka György igazgató úrnak és a támogatóknak is fontos szerepük volt.”

“Szerintem egy picit azért kell, hiszen megkülönböztetett figyelemmel kell lennünk azok iránt, akik segítségre szorulnak. Sokan vagytok itt, akik segítségre szorulnak és  azok is, akik segítenek nektek, de felhívnám a figyelmet arra, hogy itt, az állatkertben élő állatok is mind-mind segítségre szorulnak és akik itt dolgoznak az állatkertben, nap , mint nap segítenek nekik” – mondta el Dr. Dézsi Csaba András, aki arról is beszélt, hogy a Papagáj Mentő Alapítvánnyal , közösen megteremtik az árva vagy épp sérült papagájoknak a megfelelő körülményeket a normális élethez és teljes értékű, minőségi élethez és ez teszik az ÉSSE dolgozói is. ,

A Megyei Közgyűlés is régóta támogatja a értelmileg sérülteket. “Az a dolgunk, hogy a kísérőket segítsük, amikor tudjuk, lelket öntsünk beléjük, támogassuk őket, amikor kell. Az sérültséggel élőkkel pedig nekünk az a dolgunk, hogy köztünk nem sérültek és köztük hidakat építsünk és ezek a hidak barátságra és mosolyra épüljenek. “- nyilatkozta Dr. Pető Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke. 

Széles Zoltán, az Arrabona Eagles Motoros Club elnöke pedig pénzadományt nyújtott át a szervezőknek a klub nevében és úgy fogalmazott: “Öröm itt lenni és látni a mosolygós arcokat.”

A Rábca Néptáncegyüttes produkciója követte a beszédeket, melyet mindenki nagyon élvezett. Az értelmileg sérültek együtt mozogtak és körtáncoltak az egyesület tagjaival, majd mindenkinek jutott a finom, hűsítő jégkrémből, melyet a Rotary ajánlott fel. A csoportok ezután a kifutók felé vették az irányt és indulhatott az állatkerti túra.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

likeold
a fb oldalunkat