Miniszteri látogatás

Szijjártó: Segélyek helyett a munkát választottuk

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.03.19. 11:54

A koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére is beruházási rekordot döntött tavaly Magyarország, mert 1494 vállalat kötelezte el magát fejlesztések mellett - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Győrben, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át a Pannon Tools Kft.-nek.

A támogatási szerződés ünnepélyes átadása után Szijjártó Péter elmondta, a kormány minden idők „egyik legrobusztusabb” beruházási támogatási programját indította el azon vállalatok számára, amelyek vállalják, hogy nem bocsátanak el egyetlen munkavállalót sem, emellett fejlesztenek.
Elmondta, hogy a mintegy hetven embert foglalkoztató, szerszámokat és alkatrészeket gyártó Pannon Tools Kft. 125 millió forintos kapacitásnövelő beruházását a kormány 41 millió forinttal támogatja. A fejlesztés eredményeként mintegy negyven százalékkal nő a magyar családi tulajdonban lévő cég kapacitása, amely mások mellett a Rábának, az Audinak, az Alpine-nak és a Suzukinak is a beszállítója.

Kitért arra is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében 63 vállalat 45 milliárd forintnyi beruházást hajt végre, amellyel 14 500 ember munkahelyét védik meg. Szijjártó Péter kiemelte: a járvány kettős – gazdasági és egészségügyi – kihívást hozott, és a kormány erre „rendkívüli választ adott”, amely gazdasági szempontból működött. Hozzátette, hogy Brüsszel és a baloldal is azt szerette volna, hogy a kormány segélyeket adjon, amelyről azonban „bebizonyosodott az elmúlt évtizedekben, hogy bizonytalansághoz és kiszolgáltatottsághoz vezet”.

Ha a kormány Brüsszelre és a baloldalra hallgatott volna, akkor ezrekkel többen haltak volna meg Magyarországon, tízezrekkel többen fertőződtek volna meg, százezrekkel többen veszítették volna el munkahelyeiket és ma 1 millió 520 ezerrel kevesebb oltóanyag lenne Magyarországon, vagyis mintegy 750 ezer emberrel kevesebb kapott volna oltást – mutatott rá a miniszter.

A keletről beszerzett vakcinákkal viszont a második legjobb oltottsági mutatóval rendelkezik Magyarország az Európai Unióban – mondta a tárcavezető.

Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a győri ipari parkban mintegy tíz ország száz cége van jelen, amelyek a város motorjai.

Dominek Ákos, a Pannon Tools Kft. cégvezetője elmondta, hogy a céget 1979-ben alapították, elsősorban autóipari cégek számára készítenek szerszámokat és alkatrészeket, de orvostechnikai műszereket és épületgépészeti alkatrészeket is gyártanak. A cégvezető kiemelte, a Pannon Tools alapítása óta családi vállalkozás és teljesen magyar tulajdonban van.

Képgalériánk a látogatásról itt nézhető meg:

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Győr+TV | #innováció |