Külügyminiszteri látogatás

Szijjártó Péter Győrben: az Audi további fejlesztéseket tervez

Fotó: Marcali Gábor
Győr+ / mti
2021.09.10. 13:01

A világ autóiparának egyik középpontja Magyarországon van, ezáltal az ágazat óriási szerepet játszik a magyar gazdaság válság utáni újraindításában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Győrben.

Hirdetés

Ma tartották az Audi Hungaria Műszaki Fejlesztésének jubileumi rendezvényét. Az új, elektromobilitás által fémjelzett korszakot Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, dr. Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere, Simon Róbert Balázs, a város országgyűlési képviselője, Peter Kössler, az AUDI AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja és Oliver Hoffmann, az AUDI AG műszaki fejlesztésért felelős igazgatótanácsi tagja közösen indította el Alfons Dintnerrel, az Audi Hungaria igazgatóságának elnökével.

Szijjártó Péter az Audi Hungária Zrt. jubileumi rendezvényén kiemelte: az autóipar termelési értéke az idei év első felében 31 százalékkal nőtt, így átlépte az 5100 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy idén először meghaladhatja a 10 ezer milliárd forintot is.

Szijjártó Péter szerint a nemzetközi versenyképességet jól mutatja, hogy az előállított autóipari termékek 90,5 százaléka kivitelre kerül, amivel Magyarország harmadik a benzinmotorok, ötödik az elektromos akkumulátorok és hatodik a dízelmotorok exportjában a világon.

„A magyar autóipar egészen elképesztő nemzetközi versenyképességéhez pedig nagyon nagy mértékben járul hozzá az Audi” – mutatott rá Szijjártó Péter. Ennek kapcsán kiemelte a hatalmas gyártási volument, illetve azt, hogy a vállalat vezető szerepet játszott abban, hogy az elmúlt húsz évben a magyar autóipar magasabb dimenzióba kapcsolt, így már nem “csak” gyártás és összeszerelés zajlik itt, hanem a helyi mérnökök részt vesznek a globális fejlesztésekben is.

A miniszter közölte, hogy az Audi a jövőben további bővítéseket tervez végrehajtani Győrben, amelyek középpontjában az elektromobilitás és a digitalizáció áll, ami kiemelt fontossággal bír a magyar gazdaság számára is, ezért minél több hasonló beruházást kell az országba vonzani.

Leszögezte: az autóipar rekordteljesítménye hozzájárul ahhoz, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérhesse az 5,5 százalékot, és az állam ekkor visszafizesse a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági sokkot követően Magyarország a leggyorsabban újraindulók között van a kormány sikeres, beruházásokat támogató, s nem segélyeket osztó stratégiája miatt, amelynek köszönhetően elkerülhető volt a tömeges munkanélküliség kialakulása.

Dr. Dézsi Csaba András ünnepi köszöntőjében felidézte: „1993-ban, amikor az Audi Hungária Kft. Győrben megalakult, ide telepítette egy motorgyártó cégét az Audi, akkor még nem gondoltuk, hogy mivé fejlődik ez a vállalat, hogy nem csak Győr városának, hanem Magyarországnak is, a magyar gazdaságának is egyik zászlóshajója lesz.” Győr polgármester hozzátette: az Audi nem csak jó adófizető, de beépült a város szövetébe, felelős polgárként viselkedik Győr városában.” A teljes beszéd elolvasható itt.

Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke kiemelte:Műszaki Fejlesztésünk az Audi Hungaria egyik meghatározó pillére és egyben központi szerepet tölt be az Audi- és Volkswagen Konszern világszintű fejlesztési hálózatában. Célunk, hogy még több magas színvonalú szolgáltatást nyújtsunk a Volkswagen Konszernnek, ezért folyamatosan bővítjük kompetenciáinkat és intenzíven fejlesztjük ezt az innovatív, a jövő szempontjából meghatározó területünket. Az elektromobilitás számunkra elemi fontosságú, hiszen ezzel a szolgáltatási portfólióval tovább erősítjük versenyképességünket“.

Az Audi a következő két évben kétszámjegyű eurómilliós összeget, több milliárd forintot fordít az Audi Hungaria Műszaki Fejlesztés területére. Például a nagyteljesítményű elektromos motorok és hajtások számára a legmodernebb vizsgálóberendezések üzembe helyezésével.

Az Audi Hungária 2001-ben bővült a műszaki fejlesztési részleggel, majd 2012-ben a motorfejlesztéssel és járműfejlesztéssel egészült ki Győrben. Ma a város az AUDI AG harmadik legnagyobb fejlesztési központja a világon.

Fotógaléria: Marcali Gábor

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Audi Hungaria | #Győr | #Szijjártó Péter |