Egész életével tanít bennünket

Szigetben is őrzik Semmelweis emlékét 

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.06.29. 17:44

Régi hagyomány Szigetben, hogy Semmelweis Ignác születésnapján megemlékeznek a magyar orvostudomány nagy alakjáról.

A Radnóti utcai gyermekrendelő előtt tartott rendezvényen a szervező, dr. Schmidt Péter kiemelte:

Dr. Semmelweis Ignác születésének 205. és Rieger Tibor, Kossuth-díjas szobrászművész a híres orvost ábrázoló köztéri alkotásának 5. évfordulója külön is alkalmat ad a tiszteletadásra.

Az ünnepség kezdetén dr. Lukácsi Zoltán plébános megáldotta a rendelő előtt álló Semmelweis mellszobrot. 

„Tanításom arra való, hogy elriasszam a szülőházak rémét, hogy megmentsem a feleséget a férj, az anyát a gyermeke számára” – idézte az anyák megmentőjének szavait Szeles Szabolcs. Az alpolgármester arról beszélt, hogy Semmelweis felismerésével – a klóros vizes kézmosás alkalmazása a gyermekágyi láz megelőzése érdekében – generációkat mentett meg.

Születésnapja, 1818. július 1. nemcsak a magyar orvostörténetben aranybetűs ünnep, hanem az egész emberiségében. Kiváló orvos volt, számos olyan esemény köthető a nevéhez, ami önmagában is meghatározó lehetne az egészségügyben. Egész élete tanít bennünket, hiszen orvosként alázatos és kitartó volt, elveiben nem lehetett megrengetni, pedig ennek súlyos következményei lettek saját sorsára. Mégis mindvégig kitartott meggyőződése mellett. Ez a fajta magatartás nemcsak a mai orvosokat kell, hogy nevelje és tanítsa, hanem a teljes társadalmat.

Nevét világszerte őrzik helyszínek, intézmények, közterületek és alkotások. Olyan személyiség, akire nemcsak a magyarság, hanem az egész világ méltán lehet büszke. A koronavírus járvány legyőzéséhez is nagyban hozzájárult felfedezése, azaz a mai napig a túlélést jelenti számunkra. 

Bámulatos alakja ő történelmünknek, akinek kultuszához a szigetiek többszörösen hozzájárulnak. 

A városrészben márványtábla, szobor és utcanév emlékeztet rá, valamint dr. Schmidt Péter szervezőmunkájának köszönhetően minden évben ünnepséget rendeznek tiszteletére – hangsúlyozta Szeles Szabolcs.

Az esemény alkalmából az alpolgármester díszoklevelet adományozott Bodorné Mózes Ágota, a Polgármesteri Hivatal főosztályvezetője, Kányai Róbert, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója és dr. Lukácsi Zoltán kanonok, szigeti plébános részére.

Ezután a résztvevők megkoszorúzták Semmelweis Ignác mellszobrát, valamint a gyermekrendelőben található emléktáblát.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #megemlékezés | #orvostudomány | #Semmelweis nap | #sziget |