Mentésben segítettek a győri hegymászók

„Szerettük volna visszaadni a családjának”

Fotó: Hópárduc Expedíciós-Sorozat
Havassy Anna Katalin
2021.08.10. 08:22

Ahogy arról a Győr+ Média is beszámolt, a Tien-san hegységben található Pobeda-csúcs meghódítása a világ egyik leghidegebb és legkeményebb próbatétele, a legfelkészültebb hegymászók számára is. Szerencsére a jelenleg az alaptáborban tartózkodó Kovács Albert és Vitéz Péter jól vannak és hétfőn a több napja eltűnt iráni hegymászónő, Mehri Jafari keresésére indultak.

Hirdetés

Először 1934-ben, egy szovjet csapat hódította meg a Pobeda-csúcsot, a hegy azóta több áldozatot is követelt magának. Ezen a hegyen minden egyes mászás veszélyes és roppant kimerítő, egyetlen hiba is végzetes lehet. Tisztában vannak ezzel azok a hegymászók is, akik vállalkoznak az expedícióra, tudják, mire számíthatnak, mivel kell szembenézniük. Mindenki a legjobb formáját igyekszik hozni, a tragédiák azonban továbbra is kísérik Kirgizisztán, s a világ egyik legkeményebb hegyét.

Kovács Albert és Vitéz Péter győri hegymászók is a Podeba-expedíció kellős közepén vannak, s ami a legfontosabb: jól vannak, egészségesek és minden rendben van velük.

Ezt azért is hangsúlyozzuk mindig, minden egyes cikkünkben itt a Győr+ Onlineon, mert mi, kívülállók csak elképzelni tudjuk, milyen lehet ott a hegyen. Albert és Péter teljesen máshogy tekint a helyzetre, hiszen profik, szenvedélyük a hegymászás és tisztában vannak mindennel, amivel egy szakember tisztában lehet.

Mehri Jafari brit ügyvéd és iráni emberjogi ügyvéd is tapasztalt hegymászó volt, azonban augusztus 4-én hiba csúszott a mászásába, fent 6000 méteren: lezuhant a hegyről. Albert és Péter sajnos szemtanúja volt az esetnek, segíteni azonban akkor és ott lehetetlenség lett volna. Saját magukat is kockára tették volna egy őrült és reménytelen vállalkozás miatt. Fent a hegyen, 6000 méteren olyan törvények uralkodnak, amelyeket ember nem alakíthat át. A hegy dönt, és vele nem lehet vitatkozni.

A győri hegymászók az időjárási körülmények miatt ereszkedtek vissza az alaptáborba, hétfőn pedig Mehri egyik társával, az iráni Alexszel indultak a keresésére, helikopter vitte be őket a gleccserig.

„Mehri 6200 méterről ereszkedett visszafele, rossz lemenőt választott a ködben, eltévedt és kicsúszott. mondta a mentésből már visszaérkező Albert, majd így folytatta: „A fal aljáig zuhant, körülbelül 2000 métert, mi ott próbáltuk megtalálni. Nem tudtunk előbb segíteni, 6000 méter magason voltunk. A lenti csapatok pedig nem mentek be ennyire mélyen ahová most mi.” – mondta a győri hegymászó, s ahogy az internetes bejegyzésekből olvasható: többen megkérdőjelezik, hogy akik korábban segíthettek volna, vajon megtettek mindent Mehriért?!

Albert és Péter egy nagyon kimerítő és fárasztó keresést követően sajnos nem találta meg Mehrit, csupán a hálózsákját. Ennyi idő után talán speciális szkennerrel lehetne a nyomára bukkanni. A magyar hegymászók az iráni Alexszel együtt visszatértek az alaptáborba, elfáradva, kimerülve.

„Amennyire lehetett, közel mentünk, átnéztünk mindent, de nem találtuk, csupán a hálózsákját. Szerettük volna visszaadni őt a családjának. Nagyon szomorú dolog ami Mehrivel történt, de a hegyen előfordult. Hibáztak. A cél az, hogy velünk ez ne forduljon elő! – mondták a Győr+ Médiának.

A #RescuMehri megjelöléssel született posztok szinte kivétel nélkül köszönetet mondanak a győri hegymászóknak, akik megpróbálták megkeresni Mehri Jafarit. Kiemelik önzetlenségüket és bátorságukat.

Sokan még bizakodnak, reménykednek, amiért nem lehet vádolni őket…. Albert és Péter pedig mindent megtett, ezzel is megmutatva sportemberi és emberi nagyságukat, s hogy a szívük is a helyén van.

Az alaptáborba visszatérve folytatják a regenerálódást, az energiaszintek feltöltését, és készülnek a csúcshódításra. Az időjárás egyelőre kiszámíthatatlan, többféle információ is érkezik. Figyelnek és várják a megfelelő, a biztonságos alkalmat. Már amennyire egy Pobeda-csúcshódítás biztonságos lehet.

Vigyázzatok magatokra srácok, mi szurkolunk nektek továbbra is. Na meg persze köszönjük, amint az eltűnt iráni hegymászó sporttársatokért, Mehriért tettetek!

likeold
a fb oldalunkat