Hópárduc-expedíció

Expedíció a Föld leghidegebb hegyére

Fotó: O. Jakócs Péter
Havassy Anna Katalin
2021.07.18. 09:15

Két győri hegymászó, Kovács Albert és Vitéz Péter július 19-én útnak indul, hogy meghódítsák a Kirgizisztánban található Pobeda-csúcsot, amely az egyik legnehezebb és legveszélyesebb kihívás elé állítja a sportembereket. Hisznek a sikerben, mert hisznek az elvégzett munkában, önmagukban és egymásban. Harminc év után újra magyarok juthatnak fel a csúcsra, ráadásul győriek.

A Kirgizisztánban található Tien San-hegység legmagasabb csúcsa a Pobeda, azaz a Győzelem-csúcs, 7.439 méterrel. A Föld leghidegebb hegyének tartják, a legtöbb út felfelé északnyugatról és nyugatról indul. Főleg orosz hegymászók áldozták fel életüket ezen a hegyen, az utóbbi tíz évben nem sokan teljesítették.

Oxigénpalack, serpák és fix, telepített kötelek nélkül kell feljutni a tetejére. Nem véletlen tehát, hogy a Pobeda-csúcs is felkerült a Hópárduc címért folyó küzdelem során teljesítendő hódítások közé, s sokak egyöntetű véleménye, hogy a többi összesen
sem olyan nehéz, mint ezt teljesíteni.

Különleges motiváció a hazai sportolóknak, hogy harminc éve nem állt magyar ember a tetején. Kovács Albert és Vitéz Péter hisz benne, hogy ők lesznek a következők! A lehető legjobb erőnléttel várják a kihívást, s ahogy Albert fogalmazott:

„Már csak a hegy kell, hogy felengedjen minket…”

A két életerős fiatalember elszántsága érthető, nem vághatnak neki az útnak bizonytalanságokkal telve. Szemükből sugárzik a nyugalommal teli hit, az, hogy tudják: amire vállalkoztak, arra képesek. Amit ember megtehet, azt ők megteszik, a többiről a hegy és a természet dönt. Albert két évvel ezelőtt már megtapasztalta, milyen ez a próbatétel: 7000 méterig jutott, ott az erős havazás parancsolt megálljt.

„Akkor a lehető legjobb döntés született, azaz hogy nem mentünk tovább az akkori mászótársakkal, hiszen életben maradtunk, s most újra nekivághatunk – fogalmazott, majd abba is beavatott bennünket, hogy Péter csatlakozásával a siklóernyős ereszkedés kérdése is felmerült. Persze nem a hegycsúcsról lefelé, csak biztonságos távolságból az alaptáborig, s megfelelő időjárás esetén.

Egyébként gondolta volna bárki is, hogy sokszor lefelé nehezebb az út, mint felfelé?

Albert és Péter tehát július 19-én indul útnak, s belevágnak ebbe a veszélyes és emberi erőt, elmét és lelket próbáló feladatba, amelyre maximálisan felkészültek. Az expedíció egészére 35-40 nappal számolnak, de ha minden jól halad, akkor sokkal kevesebb idő alatt is teljesíthetik. Sokszor a –25 fokkal kell majd megküzdeniük, s ha szeretnénk nekik valami igazán jót kívánni, akkor az legyen a körülbelül tíz napig tartó napos, szélcsendes, csapadékmentes időjárás. Ez nagyon sokat segítene a srácoknak. A többihez pedig ott a tudás, a felkészültség, az erő, az akarat és a mentális egészség! Hajrá fiúk, mi veletek vagyunk!

A Pobeda-csúcshódítás a Hópárduc-expedíció -sorozat része, hiszen a hegy szerepel a Hópárduc címért teljesítendő mászások között.
Kovács Albert és Vitéz Péter emberfeletti teljesítményt igénylő kihívásáról rendszeresen beszámolunk majd a Győr+ Média különböző felületein, keressék a velük kapcsolatos tartalmakat!
Győr+ Rádió · 07.13. – Győr+ Reggeli – Vendégeink: Kovács Albert és Vitéz Péter