Hirdetés

Szépkorúak figyelem: jön az emelt nyugdíj

Illusztráció: Pixabay
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.12. 10:33

Kedden érkezett meg az emelt nyugdíj azoknak a számlájára, akik banki utalással kapják meg a juttatást. Az érintettek két utalásra is számíthattak, az egyik az emelt júliusi nyugdíjat tartalmazza, a másik pedig a visszamenőleges különbözetet egészen januárig. Az infláció miatt újabb 3, 9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, így átlagosan 52 ezer forint plusszal számolhatnak az arra jogosultak. Januárban 5 százalékkal emelkedett a nyugdíj, most újabb 3, 9-el, az emelés 2 és fél millió embert érint, akiknek 184 milliárd forint pluszpénzt fizet ki az állam

Hirdetés

Plusz pénzt kaptak a magyar nyugdíjasok, ráadásul idén már második alkalommal. Aki a bankszámlájára kapja a juttatást az kedden két utalást is kapott. Az egyik az emelt júliusi nyugdíjat tartalmazza, a másik pedig a visszamenőleges különbözetet, egészen januárig. A győri idősek is örülnek a nyugdíjemeléseknek.

Mindenkinek jól jön a plusz, a nyugdíjasoknak is természetesen, nagyon elszabadultak az árak, főleg a zöldség és gyümölcsára szöktek az egekig, úgyhogy nagyon örültem én is, hogy kétszer is pittyent a telefonom, hogy utalás érkezett” – mondta a Győr+ Médiának Rákosi Zsolt.

Hirdetés

Átlagosan 52 ezer forint plusszal számolhatnak a nyugdíjasok az emeléssel, ami persze mindenkinek jól jön. Rákosi Zsolt szerint azonban még hasznosabb és igazságosabb lenne a differenciált nyugdíjemelés, ami a szerényebb nyugdíjúaknak kedvezne.

Azért azt tudni kell, hogy mintegy másfél millió nyugdíjasnak 150 ezer forint alatt van a nyugdíja és az övék ugyanolyan mértékben nőtt mint a tehetősebb idősek ellátása, vagyis mi, az egyesület szívesebben támogatnánk a differenciált nyugdíjemelést, az sokkal igazságosabb lenne” – tette hozzá az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke.

Sok idős ember, ha bírja, még munkát is vállal a biztos megélhetés érdekében. Győrben is jellemző, hogy a nyugdíjasok néhány órában elhelyezkednek valahol, a cégek sokszor jobban kedvelik a tapasztalt, mint a diák munkavállalókat.

Rákosi Zsolt (Fotó: Zombai-Kovács Ákos)

A mi nyugdíjasaink a legaktívabbak Győrben, tesznek-vesznek, főznek vagy kirándulnak és igen, aki bírja és teheti, az munkát is vállal, a plusz bevétel mindig jól jön és az ember megbecsülésének is jót tesz, ha idős korban is dolgozhat” – fogalmazott Rákosi Zsolt.

A Covid-járvány alaposan megtépázta a nyugdíjas társadalmat Győrben is, de szerencsére az elmúlt hónapokban végre kiszabadultak a bezártságból az egyébként igen aktív szép korúak. „A járvány, a zárások idején jó volt látni, ahogy egymásnak próbálnak segíteni nyugdíjasaink, ha a zárt intézményekbe nem is mehettünk be, például tókerülő sétákat tartottunk maszkban, az is több volt a semminél, segített minél kevésbé elmagányosodni – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Kapcsolódó témák: #Győr | #nyugdíjemelés |
likeold
a fb oldalunkat